Bestuurders trekken Waalsprinter over de streep

Nijmgen – Maandagochtend 3 september 2007 is P+R Waalsprinter, het nieuwe transferium aan de Ovatonde in Nijmegen-Noord, feestelijk geopend. Enkele wethouders en andere bestuurders trokken de eerste Waalsprinterbus letterlijk over de streep. Dit initiatief moet forenzen stimuleren van de pendelbus tussen de P+R en Nijmegen gebruik te gaan maken. De Sjonnies schreven speciaal voor deze gelegenheid het Waalsprinterlied, dat bij het vertrek van de eerste bus ten gehore is gebracht. Forenzen die op deze openingsochtend van P+R Waalsprinter gebruik maakten, ontvingen een gratis ontbijtpakketje.

Na de opening maakten de genodigden een eerste rit naar Heijendaal. In de bus >verzorgde prof. dr. Hans Hoeken, hoogleraar Bedrijfscommunicatie Radboud Universiteit Nijmegen een korte toespraak over ‘Hoe verander je mobiliteitsgedrag middels communicatie?’. Ook zijn op Heijendaal verschillende bestuurders van Radboud Universiteit Nijmegen, UMC St Radboud en HAN ingestapt. Zij dragen dit initiatief een warm hart toe. Werknemers van deze grote organisaties zijn geattendeerd op P+R Waalsprinter via een mailing.

Oplossing voor forenzen

Met de Waalsprinter wil de Stadsregio Arnhem Nijmegen een oplossing bieden aan forenzen die via de Waalbrug Nijmegen-Centrum en Heijendaal sneller willen bereiken. Vanaf 3 september kunnen zij reizen met een speciale pendelbus: de Waalsprinter. Deze gaat via de busbaan over de Waalbrug naar het centrum en rijdt vervolgens non-stop naar Heijendaal. Forenzen die hun auto parkeren bij P+R Waalsprinter en van de pendelbus gebruikmaken, profiteren van een vrije doorgang en voorrang bij de verkeerslichten. De Waalsprinter bereikt binnen achttien minuten de laatste halte op Heijendaal. Parkeren kost slechts twee euro; het vervoer naar Nijmegen (retour) is gratis, ook voor eventuele (maximaal drie) medereizigers. Het P+R-terrein beschikt over meer dan 200 bewaakte parkeerplaatsen. Vertrektijden van de Waalsprinter: iedere tien minuten in de ochtendspits (07.00 tot 10.00 uur) en middagspits (16.00 tot18.00 uur) en ieder kwartier buiten de spits (10.00 tot 16.00 uur en 18.00 tot 20.00 uur).

Aanloopperiode

P+R Waalsprinter is in een zeer kort tijdsbestek door de verschillende initiatiefnemers gerealiseerd. Deze eerste weken wordt nog de laatste hand gelegd aan het transferium. Het elektronisch betaalsysteem is nog niet actief, waardoor pinnen of chippen nu nog niet mogelijk is. Parkeerders moeten in de aanloopperiode met muntgeld betalen. Zij kunnen indien nodig bij de toezichthouder geld wisselen (tot maximaal 50 euro).

Initiatiefnemers Waalsprinter

P+R Waalsprinter is een initiatief van Stadsregio Arnhem Nijmegen, de gemeenten Nijmegen, Lingewaard en Overbetuwe, de provincie Gelderland, VCC Oost, Novio en het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Door de aanpak van files willen zij de bereikbaarheid van de regio vergroten. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het FileProof project van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. In dit project staat de aanpak van files op korte termijn centraal om de bereikbaarheid te verbeteren. De pilot loopt van 3 september tot en met 21 december 2007. Op www.waalsprinter.nl staat uitgebreide informatie over het project. Ook het Waalsprinterlied van de Sjonnies (mp3) is te downloaden via de website.

Vertegenwoordigende bestuurders

De samenwerkende partijen werden tijdens de opening vertegenwoordigd door de volgende bestuurders:

  • Jan Walraven, lid van het College van Bestuur, Stadsregio Arnhem Nijmegen (portefeuille Openbaar Vervoer);
  • Jan van der Meer, wethouder Mobiliteit gemeente Nijmegen;
  • Frits Witjes, wethouder gemeente Overbetuwe;
  • Piet Lentjes, wethouder gemeente Lingewaard;
  • André Springveld, directeur VCC Oost;
  • Peter Wisgerhof, directeur Novio;
  • Hein op den Camp, directeur Hermes;

Op Heijendaal stapten de volgende bestuurders in de Waalsprinter:

  • Antoine Fraaij, directeur Facilitair Bedrijf, Radboud Universiteit Nijmegen;
  • Dirk Ruiter, vice-voorzitter Raad van Bestuur, UMC St Radboud;
  • Ron Bormans, lid College van Bestuur, Hogeschool Arnhem Nijmegen.