Tovergroen op N 213 bij Naaldwijk

Den Haag – De provincie Zuid-Holland heeft op de N 213 / Mr. Jan Tuningstraat in Naaldwijk Tovergroen voor vrachtwagens ingevoerd. Deze maatregel levert een verbetering van de doorstroming voor de hoofdrichting, een hoger comfort en een vermindering van het brandstofverbruik (verbetering luchtkwaliteit) op.

De provincie Zuid-Holland kijkt continu naar mogelijkheden om de bereikbaarheid te verbeteren. Een van de instrumenten om deze bereikbaarheid te beïnvloeden is Tovergroen, een groene golf voor vrachtwagens. Omdat het optrekken van vrachtwagens veel tijd en energie kost is een systeem ontwikkeld waarmee vrachtwagens herkend kunnen worden door een verkeerslicht. Door het verkeerslicht dan langer op groen te laten staan, kan een vrachtwagen de stopstreep passeren zonder te stoppen. Het verkeer krijgt via een matrixbord ook te zien dat ze een groene golf hebben. De wachttijd voor het verkeer op de zijrichtingen neemt hierdoor wel iets toe.

Tovergroen wordt al enige tijd toegepast in de provincie Noord-Brabant. Uit de evaluatie is gebleken dat er een positief effect is voor de verkeersveiligheid, de doorstroming, het rijcomfort en de luchtkwaliteit. Vooral op plaatsen waar relatief veel vrachtverkeer op een rechtdoorgaande route rijdt biedt Tovergroen een uitkomst. Op de N 213 is veel vrachtverkeer vanwege de veilinglocaties.

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
Tovergroen op provinciale wegen Zuid Holland (15-02-2006)
Infrasite Special Innovatie Provincie Noord-Brabant Tovergroen goed voor doorstroming, veiligheid en milieu

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht provincie Zuid-Holland