Groot onderhoud Vechtbrug bij Muiden (A1)

GROOT ONDERHOUD AAN DE WEG 2007

Haarlem – Van vrijdag 5 januari 21.00 uur tot en met maandag 8 januari 05.00 uur is er groot onderhoud aan de Vechtbrug in de richting Amsterdam. Dit is het derde weekend dat Rijkswaterstaat aan deze brug werkt. De werkzaamheden verschuiven naar een volgend weekeinde bij meer dan windkracht 5 of zware sneeuwval. In vier weekenden worden de brugdelen vervangen waarvan er inmiddels twee achter de rug zijn. In de eerste twee weekeinden is het brugdeel richting Amersfoort en Almere vervangen. Het vierde weekeinde is gepland van vrijdag 12 januari 21.00 uur tot en met maandag 15 januari 05.00 uur.

Tijdens het derde weekeinde wordt de Vechtbrug richting Amsterdam afgesloten. Het wegverkeer heeft in zowel richting Amsterdam als richting Almere versmalde rijstroken over het naast gelegen brugdeel over ongeveer 1200 meter. Daarnaast geldt een snelheidsbeperking van 70 km. De toerit Muiden en afrit Muiderslot op de A1 en de afrit Muiderberg op de A6 zijn tijdens de werkzaamheden afgesloten voor het verkeer. Het verkeer wordt ter plaatse omgeleid via gele omleidingsborden. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers gebruik te maken van de aangegeven adviesroutes of van het openbaar vervoer om zo extra verkeersvertragingen te voorkomen.

Rijkswaterstaat biedt in samenwerking met Connexxion en de NS alternatief vervoer aan. Een enkele busreis van ’t Gooi naar Amsterdam kost € 1,- en van Almere naar Amsterdam € 2,-.
Voor € 2 kan iedereen op de volgende trajecten in de trein stappen met een Railrunnerkaartje.

  • Lelystad-Duivendrecht/Amsterdam Centraal en vice versa
  • Hilversum-Duivendrecht/Amsterdam Centraal en vice versa
  • Lelystad-Hilversum en vice versa.

De standaardvoorwaarden van het gebruik van een Railrunnerkaartje zijn, dat een reiziger maximaal 11 jaar moet zijn en met een begeleider moet reizen. Deze standaardvoorwaarden gelden niet op zaterdag 6 en zondag 7 januari en op zaterdag 13 en zondag 14 januari op de genoemde trajecten als er aan de Vechtbrug wordt gewerkt.

Adviesroutes tijdens het derde weekeinde

  • Vanuit Amersfoort richting Amsterdam: Bij knooppunt Hoevelaken volg de A28 richting Utrecht, de A12 richting Den Haag en de A2 richting Amsterdam
  • Vanuit Almere richting Amsterdam: Bij knooppunt Almere volg de A27 richting Utrecht, de A12 richting Den Haag en de A2 richting Amsterdam
  • Vanuit richting Amersfoort en Almere: Bij knooppunt Diemen volg de A9 richting Holendrecht, de A2 richting Utrecht en de A12 of A27 richting Almere
  • Vanuit Amsterdam richting Leeuwarden en Groningen: Volg de A7 richting Leeuwarden of Groningen.
  • Vanuit Leeuwarden en Groningen richting Amsterdam: Bij knooppunt Joure volg de A7 richting Amsterdam.

Gevolgen scheepvaartverkeer
Tot zondag 11 maart 2007 kan de Vechtbrug niet worden geopend voor het scheepvaartverkeer. De vaarroute van het IJmeer via de Vecht naar Weesp is dan gestremd voor schepen met Staande Mast. Dit scheepvaartverkeer wordt omgeleid tussen het IJmeer en Weesp via Buiten-IJ, Nieuwe Diep, Amsterdam-Rijnkanaal tot Nigtevecht en de Vecht en visa versa.
De overige scheepvaart kan gewoon onder de brug doorvaren.

In 2006 en 2007 werkt Rijkswaterstaat meer aan de weg dan normaal. Dat betekent dat weggebruikers vaker met wegwerkzaamheden op rijkswegen krijgen te maken. Het gaat om zo’n 200 projecten, van groot onderhoud, verbreding en aanleg van wegen, kleine asfaltwerkzaamheden tot het vernieuwen van bruggen en viaducten. Dit is nodig om de veiligheid op de weg en de doorstroming van het verkeer ook in de toekomst te waarborgen. De minister van Verkeer en Waterstaat heeft tot en met 2010 in totaal 600 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor werkzaamheden aan de rijkswegen.
Tijdens de werkzaamheden is Rijkswaterstaat er alles aan gelegen om de hinder en de overlast voor weggebruikers zo beperkt mogelijk te houden en het verkeer zo goed mogelijk te laten doorstromen. Dit gebeurt onder andere door omleidingroutes in te stellen en weggebruikers duidelijk te informeren. Weggebruikers kunnen voor actuele informatie over wegwerkzaamheden en de te verwachten hinder onder meer terecht op de website www.vananaarbeter.nl en de landelijke informatielijn 0800-8002.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Directie Noord-Holland