Prijs beste file-idee: individueel snelheidsadvies

Den Haag – Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat heeft op 7 december 2006 de VanAnaarBeter-Prijs voor het beste initiatief voor filevermindering van 2006 uitgereikt aan ODYSA – individueel snelheidsadvies, van DTV Consultants uit Breda. Dit project zorgt ervoor dat weggebruikers een persoonlijk snelheidsadvies krijgen, waarmee een betere verkeersdoorstroming op gang komt met ‘groene golven’.

ODYSA (Optimalisatie Dynamische SnelheidsAdvisering) koppelt verkeerslichten, die op relatief grote afstand van elkaar staan, om zo groene golven te creëren. Iedere passant krijgt een persoonlijk snelheidsadvies, dat verschijnt op een scherm langs de kant van de weg. Bij het aanhouden van de geadviseerde snelheid staan alle verkeerslichten voor de passerende automobilist op groen. Hierdoor daalt het aantal stops van het doorgaand verkeer met maximaal 37 procent, dat leidt tot een reistijdvermindering van vijftien procent tot dertig procent in de spits.

Minister Peijs heeft de prijs ingesteld voor bijzondere initiatieven van bedrijven, kennisinstellingen en burgers om de files te verminderen. Uit zo’n honderd inzendingen zijn negen genomineerden geselecteerd.

Een onafhankelijke jury, onder leiding van Stefan Hulman (voormalig wethouder te Rotterdam) heeft de inzendingen beoordeeld op onder andere effectiviteit, originaliteit en praktische toepasbaarheid. De VanAnaarBeter-Prijs bestaat uit een bronzen sculptuur die mobiliteit verbeeldt, van de kunstenaar Peter Jansen uit Nijmegen.

Meer informatie en het juryrapport zijn te vinden op www.vanAnaarBeter.nl
Lees ook de toespraak van Karla Peijs Uitreiking van de VanAnaarBeter-Prijs op het Nederlands Wegencongres 2006-12-07

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Ministerie van Verkeer en Waterstaat