Betere reisinformatie over files ring A10

Haarlem – Rijkswaterstaat start dinsdag 28 november 2006 na de ochtendspits een proef om weggebruikers grafisch te informeren over files op de Ringweg van Amsterdam (A10). Twee bermDRIPs die langs de A8 richting Coentunnel en op de A2 nabij de Burgemeester Stramanweg staan, tonen een afbeelding van de Ring met hierop in rood aangegeven de plaats van de file(s). Bij de A8 krijgt de weggebruiker informatie over files tot het knooppunt Amstel en op de A2 tot het knooppunt Coenplein. De informatie is aanvullend op de al aanwezige dynamische route informatie panelen (DRIPs) boven de weg. Voordat de weggebruiker de A10 oprijdt, kan hij kiezen voor de westelijke of oostelijke route. De proef duurt vier maanden. Als de proef slaagt, zullen ook op de bermDRIPs bij de A1 voor het knooppunt Diemen en de A2 voor knooppunt Holendrecht richting A10 afbeeldingen worden geplaatst.

In de komende tijd beoordeelt een klantenpanel bestaande uit ongeveer 20 weggebruikers of de grafische informatie duidelijk overkomt. Afhankelijk van hun opmerkingen worden tijdens de proef de afbeeldingen op de twee bermDRIP’s aangepast. Ook zal in de proefperiode via een schriftelijke enquête weggebruikers worden gevraagd hoe zij de nieuwe berminformatie ervaren.

In de regio Amsterdam start Rijkswaterstaat in het voorjaar ook met het aangeven van reistijden op de DRIPs boven de weg in plaats van de gebruikelijke filelengte. Zo krijgen weggebruikers nog betere reisinformatie.

De pilot Verkeersmanagement is een onderdeel van het Partnerprogramma Infrastructuur management (PIM). PIM heeft tot doel om processen van zowel Rijkswaterstaat als de markt te verbeteren op het gebied van management van infrastructuur. Daarbij werkt Rijkswaterstaat samen met internationale publieke partners (de Engelse Highways Agency en het Vlaams Agentschap voor Infrastructuur). Voor de uitvoering van het Nederlandse pilotprogramma werkt Rijkswaterstaat samen met private partners (Atkins en Grontmij). Meer informatie is te vinden op www.projectpim.nl

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Directie Noord-Holland