Feestelijk opening nieuwe zoutloods in Breda

Rijkswaterstaat, Gemeente Breda en Provincie Noord-Brabant gaan samen gladheid te lijf in regio Breda

’s-Hertogenbosch – Op 25 november 2006 vieren Rijkswaterstaat, Gemeente Breda en Provincie Noord-Brabant de voltooiing van de nieuwe zoutloods. Deze nieuwe zoutloods staat symbool voor de samenwerking van deze drie partijen op het gebied van gladheidbestrijding op de wegen in de regio Breda. Een dergelijke samenwerking is op deze schaal uniek in Nederland. De zoutloods is 300 meter lang en is daarmee de grootste in de Benelux. Er is voldoende ruimte voor 2500 ton strooizout en 50 strooiwagens.

In november 2003 startte de samenwerking tussen Rijkswaterstaat, Gemeente Breda en Provincie Noord-Brabant op het gebied van gladheidbestrijding. Eén locatie waar zout plus materieel is opgesteld én het afstemmen van strooiroutes zou leiden tot kostenbesparing en een grotere verkeersveiligheid voor de weggebruiker. De weggebruiker mag de overgang van de rijksweg naar bijvoorbeeld provinciale weg niet meer merken. Besloten is gezamenlijk een nieuwe zoutloods te bouwen op het terrein van het Wegendistrict Breda van Rijkswaterstaat aan de Graaf Engelbertlaan. Het geheel kost circa 4 miljoen euro en wordt samen betaald.

Op zaterdagochtend 25 november 2006, tussen 10.00 en 13.00 uur, wordt de zoutloods spectaculair geopend. De openingshandeling wordt verricht door de Directeur-Generaal van Rijkswaterstaat, de heer ir. L.H. Keijts, de Gedeputeerde Infrastructuur en Mobiliteit van de Provincie Noord-Brabant, de heer dr. E.J. Janse de Jonge, en de Wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling, Ontwerp en Beheer Buitenruimte van de Gemeente Breda, de heer A.J.G. Oomen.

’s-Middags, tussen 13.00 en 16.00 uur, wordt de zoutloods opengesteld voor het publiek. Geïnteresseerden zijn welkom om rond te kijken en vragen te stellen over de gladheidbestrijding en het nieuwe gebouw. Er worden ook een aantal activiteiten georganiseerd voor kinderen, waaronder een speurtocht, een rondje rijden op een echte arrenslee en er zijn winterse lekkernijen.

Landschappelijke inpassing
De nieuwe loods is in een U-vorm langs de zijden van het terrein van het wegendistrict gebouwd. In de twee hoeken komt de ruimte voor zoutopslag. Aan de lange zijde komt de loods waarin het materieel een plek krijgt. De loods wordt aan de Noordoost zijde doorgetrokken over de volle lengte van het terrein. Alle woningen aan de Dr. Batenburglaan worden zo afgeschermd van het terrein.

Vanuit de omgeving ziet het geheel er uit als een aarden wal. De dakconstructie wordt voorzien van een folie waarop matten van sedum, gras en kruiden komen. De beplanting gaat over in een grondlichaam aan de achterzijde van de loods. Zo ontstaat een landschappelijke inpassing van het geheel.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Directie Noord-Brabant