Minister Peijs opent vernieuwde A16

Den Haag – Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat opent op zaterdagochtend 17 juni de vernieuwde A16 op het stadsduct Valdijk in Breda. De A16 in Brabant is verlegd in verband met de aanleg van de HSL-Zuid. Daarnaast is de rijksweg verbreed naar 2 x 3 rijstroken om de doorstroming en de verkeersveiligheid te verhogen.

In 2000 is door de Projectorganisatie HSL-Zuid gestart met het verleggen en verbreden van de A16. Het verleggen van de rijksweg was nodig om de HSL-Zuid in een zo recht mogelijke lijn aan te leggen. Hierdoor bevat het tracé nagenoeg geen bochten en kunnen hogesnelheidstreinen hier 300 km/uur rijden.
Voor de aanleg van de HSL-Zuid en de vernieuwde A16 zijn in de provincie Brabant ongeveer 70 ‘kunstwerken’ (tunnels, bruggen, viaducten) gebouwd. Grootste blikvangers hierbij zijn de ‘ontknoopte’ knooppunten Klaverpolder en Princeville, de tunnelbakken bij Galder en Prinsenbeek en de stadsducten Valdijk en Middenweg in Breda (honderd meter brede viaducten waarover verkeerswegen en fietsstroken lopen en ruimte bieden voor groenvoorzieningen en wandelpaden).

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat