Monderman Innovator van het Jaar met Shared Space

Tijdens het Innovatie Festival op donderdag 6 april 2006 in Dordrecht is oud-provinciaal medewerker Hans Monderman met unanieme stemmen uitgeroepen tot Innovator van het Jaar. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 750 én een artikel in het InAxis Magazine. Hans Monderman was genomineerd vanwege zijn Shared Space gedachtegoed, dat hij o.a. in Drachten in de praktijk heeft gebracht op de kruising voor theater De Lawei. Hier is een veilige verkeerssituatie gecreëerd met vrijwel geen verkeersborden en verkeerslichten.

Shared Space is de naam van een nieuwe benadering voor de inrichting van de openbare ruimte die in Europa steeds meer aandacht krijgt. Het omvat een nieuwe filosofie en uitgangspunten voor het ontwerpen, het beheer en onderhoud van straten en openbare ruimtes en is gebaseerd op het samenbrengen van het verkeer met andere vormen van menselijke activiteit. Het meest opvallende kernmerk van Shared Space is de afwezigheid van de conventionele verkeersaanduidingen, borden; wegmarkeringen, drempels en barrières – de drukke warboel zo kenmerkend voor de openbare weg. In Shared Space wordt de automobilist een geïntegreerd onderdeel binnen de maatschappelijke en culturele context en zijn gedrag (zoals snelheid) wordt bepaald door doodgewone normen.

Verkeersveiligheidsvraagstukken
Shared Space vormt een goed uitgangspunt om verkeersveiligheidsvraagstukken aan te pakken, oplossingen te vinden voor scheidingen binnen een gemeenschap, opstoppingen aan te pakken en de economische vitaliteit van openbare ruimtes te stimuleren. Shared Space projecten zijn ontwikkeld en nader bijgesteld door baanbrekers als Hans Monderman, hoofd van het Shared Space expertteam en werkzaam bij het Keuning Instituut in Groningen, en in vele Europese landen gestart. Op dit moment delen zeven Europese partners uit vijf landen hun kennis op het gebied van Shared Space. De provincie Fryslân is lead partner van het project.
Al sinds de start in 2004 staat de Shared Space filosofie in de schijnwerpers. Artikelen in ‘The New York Times’, ‘International Herald Tribune’ en ‘Wired Magazine’ waren voor nationale en internationale pers de aanleiding om over deze filosofie te berichten.

Voor extra informatie kunt u kijken op www.shared-space.org

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht provincie Fryslân