N209: fietstunnels onder A12 en spoor opengesteld

Den Haag – De fietstunnels in het Rottemerengebied onder de A12 en het spoor langs de Rotte zijn opengesteld voor fiets- en wandelverkeer. Fietsers kunnen langs de Rotte vanaf Bleiswijk naar Moerkapelle en Zoetermeer en andersom fietsen. De tunnel is echter nog niet helemaal gereed. De afwerking, in de vorm van een kunstuiting, zal in het voorjaar 2006 worden uitgevoerd. In opdracht van Recreatieschap Rottemeren realiseert ProRail de fietstunnels. Provincie Kwaliteitsimpuls Groene Hart en de Stadsregio financieren de tunnels.

Werkterrein voor kunstenaars
De komende tijd worden de tunnels verfraaid met het kunstwerk ‘Hortus Conclusus’ van Berkman en Janssens. Voor de ruimte tussen de fietstunnels en in de onderdoorgangen heeft het kunstenaarsduo een sprookjesachtig ontwerp gemaakt. Daarbij hebben zij zich laten inspireren door de omgeving. De fietstunnels worden de komende maanden omgetoverd tot een paradijselijke tuin met afbeeldingen van vogels uit het Rottemerengebied. Ook het 74-meter lange hekwerk in het tussengebied wordt versierd met vogelmotieven. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang en na de winter starten zij met het werk.

Woensdag 25 januari 2006 zijn twee informatieborden geplaatst waarop voorbijgangers kunnen zien hoe de fietstunnels er uit komen te zien. In juni 2006 worden de fietstunnels officieel geopend en wordt het kunstwerk onthuld.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: N209 Bleiswijk - Zoetermeer Oosterheem