ANWB: Files van 2005 in beeld gebracht

Den Haag – De ANWB zette de drukste spitsen en meest opvallende files van het afgelopen jaar op een rij.

De file top 3 van 2005
25 november 810 km
15 november 569 km
24 januari 560 km

Drukste avondspits ooit
De avondspits van vrijdag 25 november spant de kroon. Het winterweer in het midden en oosten van ons land veroorzaakt een verkeersinfarct. Rond 6 uur ’s avonds staat er 810 kilometer file op de Nederlandse wegen. De grootste problemen ontstaan op de A1 en de A50 bij Apeldoorn. Automobilisten staan de hele dag compleet vast.

De regenachtige ochtendspits van dinsdag 15 november staat, met 569 kilometer file, op de tweede plaats. Gevolgd door de ochtendspits van begin dit jaar. Op maandag 24 januari staat er op het hoogtepunt 560 kilometer file. De drukte wordt veroorzaakt door sneeuw en gladheid. 8 Februari 1999 staat nog altijd op de eerste plaats allertijden met 975 kilometer file.

Opvallende files
Naast gekantelde vrachtwagens, aanrijdingen en werkzaamheden waren er in 2005 ook files met een zeer opmerkelijke oorzaak. De ANWB zette de meest opvallende files van het afgelopen jaar op een rij.

IJspegels in de Coentunnel (3 maart)
Op een ijskoude donderdag in maart sluit Rijkswaterstaat de Coentunnel omdat er ijspegels op de rijbaan vallen. De afsluiting zorgt voor lange files op de ringweg en de uitvalswegen van Amsterdam. Het ijs wordt door wegwerkers weggebikt. Een paar dagen later gebeurt hetzelfde in de Velsertunnel en de Zeeburgertunnel.

Hardnekkig wasmiddel (2 & 4 mei)
Een lading wasmiddel zorgt op de ring van Rotterdam tweemaal voor problemen. Tijdens de ochtendspits van 2 mei kantelt een vrachtwagen met wasmiddel vlak voor de Van Brienenoordbrug, waardoor er lange files op de ring ontstaan. 2 Dagen later blijkt de weg niet goed schoongemaakt. Als het begint te regenen, glijden auto’s over een tapijt van schuim van de weg af.

Gekantelde grasmaaier (23 juni)
Bij het Utrechtse knooppunt Rijnsweerd kantelt donderdagochtend 23 juni een grasmaaier. De tractor vliegt in brand en trekt veel bekijks vanaf de omringende snelwegen. Er ontstaat 32 kilometer file op de A12 vanuit Den Haag.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ANWB