KVN: Veiligheid onderbelicht bij Transportraad

Den Haag – Koninklijk Nederlands Vervoer vindt dat veiligheid in het internationale vervoer hogere prioriteit moet krijgen in de Transportraad. Op de agenda van de Transportraad, dat is de vergadering van de Europese verkeersministers die op 5 december 2005 wordt gehouden, komt het aspect veiligheid nauwelijks aan bod. Een gemiste kans, volgens de organisatie van de beroepsvervoerders.

Europese goederen- en personenvervoerders krijgen steeds meer te maken met criminaliteit. Criminaliteit die bovendien ook steeds gewelddadiger vormen aanneemt. Dat dit onderwerp in de Transportraad niet aan bod komt, vindt KNV een gemis.

Het Europese Parlement heeft in oktober 2005 euro 5,5 miljoen uitgetrokken voor de aanleg van bewaakte parkeerplaatsen voor vrachtauto’s. KNV is verheugd over dit initiatief, maar vindt dat de Transportraad hier een schepje bovenop moet doen, door te besluiten om hier nog extra geld bij te doen, zodat er versneld een keten van veilige parkeerplaatsen langs de Europese snelwegen ontstaat. Hierdoor kan de vaak geweldadige criminaliteit, waarbij de chauffeurs en de lading gevaar lopen een halt toe worden geroepen.

Omdat beroepschauffeurs op grond van de Europese rij- en rusttijdenregeling tijdig moeten stoppen en rust moeten nemen is het van belang dat er zo snel mogelijk een netwerk van veilige parkeerplaatsen ontstaat. Dit komt de veiligheid van de chauffeur, de lading en de medeweggebruikers ten goede.

KNV is de de werkgeversorganisatie voor het beroepsgoederenvervoer over de weg en voor het beroepspersonenvervoer: openbaar vervoer, taxi en touringcarvervoer.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV)