Nieuw lespakket: De Baggerspeciematras

Delft – Nationaal kennisinstituut GeoDelft heeft recent een heel nieuw digitaal lespakket ontwikkeld genaamd De Baggerspeciematras, speciaal bedoeld voor de 3e klas Havo en VWO. De Baggerspeciematras is een zelfreinigende weg gemaakt van bagger en het idee is samen met baggeraar Boskalis ontwikkeld in het kader van een prijsvraag uit 2004 over De reinigende weg van Rijkswaterstaat.

Accountmanager Harm Aantjes van GeoDelft: "Met dit pakket wil GeoDelft graag aansluiten bij de behoefte om de lesstof voor het betaonderwijs beter aan te laten sluiten op de praktijk. Maar ook om te laten zien hoe leuk en gevarieerd ons vak is! Het materiaal is besproken met docenten Natuurkunde en Scheikunde van een school in Gouda om echt aansprekende proeven voor 3 Havo / VWO te ontwikkelen. Een school in Culemborg gaat er als eerste mee aan de slag en ter afsluiting van het project brengen de scholieren een bezoek aan de pilot in Beesd, waar de weg daadwerkelijk wordt aangelegd.

Werkwijze
Een weg gaat normaliter zo’n 30 jaar mee en het liefst heb je er na aanleg natuurlijk geen omkijken meer naar. Daarom hebben wij een zelfreinigend ’toevoegsel’ bedacht voor vloeibare bagger, wat het ook nog eens licht en sterk maakt. In de periode dat de weg in gebruik is, maken we de bagger schoon. Normaal is bagger weinig waterdoorlatend, maar door stroachtig materiaal en schuim toe te voegen kan het water van het wegdek goed wegsijpelen, en kan het reinigingsproces plaatsvinden. Door gebruik te maken van natuurlijke processen worden de meeste verontreinigde stoffen binnen enkele jaren verwerkt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van chemische processen als uitloging, diffusie en adsorptie. Naast het behaalde milieuvoordeel is deze wegenbouwmethode nuttig, veilig en onderhoudsarm, en bovendien met bestaand materiaal goed en snel te realiseren. Het aardige van het lespakket is dat het vakoverstijgend is en elementen uit de scheikunde, natuurkunde en biologie bevat. Ook worden de maatschappelijk relevante en economische aspecten van het project belicht. Nederland produceert jaarlijks een enorme hoeveelheid ’verontreinigd’ bagger en op deze wijze wordt het op een maatschappelijk verantwoorde en nuttige manier verwerkt. En ik denk dat het onderwerp ook tot de verbeelding spreekt, wat belangrijk is als je jongeren ervoor wilt enthousiasmeren."

Lespakket
Het lespakket bestaat uit een DVD waarop een introductiefilmpje te zien is over De Baggerspeciematras, en een CD-Rom met animaties, opdrachten en uit te voeren proefjes. Al 250 scholen hebben zich opgegeven om met het pakket te gaan werken. Eind september 2005 is begonnen met het aanleggen van de De Baggerspeciematras als pilotproject bij Beesd langs de A2, waarna een jaar lang monitoring plaats zal
vinden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: GeoDelft