Proef met slimme camera’s op viaducten

Den Haag – Rijkswaterstaat start deze week in de regio Utrecht een proef met 34 ‘slimme’ camera’s op vier locaties: A12, A1, A27 en de Vleutensebrug. In de proef wordt onderzocht of het mogelijk is camera’s in te zetten tegen stenengooien. Het is een van de maatregelen die minister Karla Peijs heeft genomen om het gooien van voorwerpen vanaf viaducten tegen te gaan.

De camera’s worden gekoppeld aan ‘slimme’ software die verdacht gedrag kan detecteren en registreren. In een later stadium worden ook de mogelijkheden om daadwerkelijk in te ingrijpen onderzocht. Daarnaast kijkt Rijkswaterstaat wat eventuele invoering van het systeem kost. Peijs neemt een besluit over een mogelijk vervolg op basis van de resultaten van de proef die voor november 2005 bekend zijn.

Andere maatregelen die inmiddels zijn genomen om te voorkomen dat voorwerpen van viaducten worden gegooid, zijn dagelijkse inspecties van viaducten, vervanging van klinkerbestrating door asfalt en het vastlassen van putdeksels. Ook is in contracten met aannemers opgenomen dat zij geen materiaal en stenen laten liggen na werkzaamheden op of rond viaducten.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Ministerie van Verkeer en Waterstaat