Bruggen open zorgt voor betere doorstroming

Den Haag – Het klinkt haast onwaarschijnlijk, maar toch heeft de provincie er vertrouwen in. Bruggen openen voor de scheepvaart zorgt voor een betere doorstroming op de weg. Vandaar dat er een onderzoek start naar de gevolgen. De Hoornbrug in Rijswijk, de Trekvlietbrug, de Binckhorstbrug en de Geestbrug worden van 19 tot en met 30 september 2005 ook tijdens de spits bediend.

Een weldaad voor de automobilist, een crime voor een schipper, een brug die dicht blijft. Maar als er een file staat op de route, dan kan in feite een brug net zo goed bediend worden. Wanneer na de spitssluiting de scheepvaart op gang komt, levert dat in korte tijd zoveel brugopeningen op, dat er ook buiten de spits een flinke file ontstaat. En dat zorgt ook weer voor ergernis bij automobilisten. Die ergernis had voorkomen kunnen worden wanneer er tijdens een file schepen doorgelaten waren. Het wegverkeer kon immers toch bijna niet doorrijden. Het tijdsverlies is dan minimaal. Met het bedienen van de bruggen tijdens de spits wil de provincie, die in het project samenwerkt met de gemeente Den Haag, uitproberen of we kunnen voorkomen dat de ochtendspits wordt opgerekt tot 10.30 uur.

De bruggen gaan niet voor elk schip open. Elk kwartier is er een opening en dan mag er één vrachtschip passeren. De openingstijd kan zo beperkt worden tot drie minuten. De openingstijden zijn zoveel mogelijk afgestemd op de dienstregeling van de HTM. Een onafhankelijk ingenieursbureau begeleidt de proef en analyseert de gevolgen.

Een schip vervoert in de regel de lading van tien(-tallen) vrachtwagens.
Zuid-Holland propageert daarom vervoer over water. Het schept ruimte op de weg. Een spitssluiting past daar niet bij.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Provincie Zuid-Holland