Startsein bouw eerste drijvende kas ter wereld

Zoetermeer – ‘De drijvende kas is een voorbeeld van hoe de Nederlandse glastuinbouw in Zuid-Holland haar positie als Greenport kan behouden en versterken door innovatief en duurzaam na te denken over meervoudig grondgebruik.’ Dit zei algemeen directeur Jacques Teelen van de bloemenveiling FloraHolland vanochtend in Naaldwijk tijdens het officiële startsein voor de bouw van de eerste drijvende kas ter wereld. Samen met burgemeester Sjaak van der Tak van de gemeente Westland stortte hij het staalvezelbeton voor de vloer van het negenhonderd vierkante meter grote drijflichaam. De drijvende kas komt te liggen in de vijver van de bloemenveiling.

Foto links: Algemeen directeur Jacques Teelen van bloemenveiling FloraHolland en burgemeester Sjaak van der Tak van de gemeente Westland verrichtten de officiële handeling van de bouw van de eerste drijvende kas ter wereld.

Bouwconcern Dura Vermeer, isolatie- en systeembedrijf Unidek, kassen- en verwarmingsindustrie Gakon, Van der Arend Agrotechniek, installatiebedrijf Wilk van der Sande en A&N Luiten BV Scherminstallaties hebben het initiatief tot de ontwikkeling en realisatie van de drijvende kas genomen. Het betreft hier een demonstratiemodel. De initiatiefnemers, verenigd in de Bouwcombinatie Demo Drijvende Kas, willen hiermee aantonen dat drijvende kassen het mogelijk maken om glastuinbouw en waterberging op dezelfde vierkante meters zijn te combineren. Dit meervoudig ruimtegebruik is noodzakelijk aangezien de komende vijftig jaar vijfhonderdduizend hectare grond nodig is voor waterberging als gevolg van klimaatverandering. Dit gaat ten koste van de beschikbare ruimte voor wonen, werken en recreëren.

De drijvende kas bestaat uit een drijflichaam met een vlakke betonnen vloer waarop een kas wordt gebouwd. Het drijflichaam is gemaakt van geëxpandeerd polystyreen, kortweg EPS en staalvezelbeton. Revolutionair is dat voor het eerst direct op water wordt gebouwd en er geen sprake is van het te water laten van een constructie. Op de betonnen vloer komt een kas van circa zeshonderd vierkante meter. Het betreft een standaardkas met een kolomhoogte van 5 meter.

In de drijvende kas komen verschillende voorzieningen als kasverwarming en -koeling en schermen. De kas wordt ingericht als expositie- en presentatieruimte. In de kas zullen de komende twee jaar de nieuwste technieken voor de glastuinbouw en de mogelijkheden van het concept worden getoond. Het demonstratiemodel moet bijdragen aan de bekendheid van drijvende concepten en zal fungeren als discussieplatform voor bouwen op water. De officiële opening van de drijvende kas staat gepland in juni 2005.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Dura Vermeer Groep NV