Eerste ecombiduct van Nederland in Limburg

Maastricht – In opdracht van de Provincie Limburg legt aannemerscombinatie Heijmans Janssen de Jong Grontmij in Limburg het eerste ecombiduct van Nederland aan. Het ecombiduct combineert de functies dassentunnel en ecoduct met elkaar. Het is onderdeel van het Bottleneck Infra-pakket en komt te liggen over de nieuwe weg, de N297, nabij de spoorbrug bij Nieuwstadt. In augustus 2005 is het ecombiduct klaar.

Het ecombiduct zorgt samen met de ecologische verbindingszone parallel langs de N297, die door Stichting Landschapspark Susteren wordt gerealiseerd, voor een verbinding tussen het Limbrichterbos en het IJzerenbos. Dit bevordert de genetische uitwisseling van diersoorten.

Het ecombiduct bij Nieuwstadt is een met bomen en struiken beklede brug over de N297 van ongeveer drie meter breed, die ervoor zorgt dat kleine dieren, zoals dassen, eekhoorns, egels, hazen, amfibieën en allerlei insecten de nieuwe weg ongehinderd kunnen kruisen. Hiermee is dit ecombiduct kleiner dan de gangbare ecoducten, die doorgaans een breedte van minimaal 15 meter hebben en meer bedoeld zijn voor grote dieren, zoals ree of wild zwijn. Het ecombiduct kan ook gebruikt worden om vee veilig over de N297 te leiden.

Uniek is het gebruik van een buis, die over de gehele lengte in het dek van het ecoduct is aangebracht. Deze buis is bedoeld voor dieren die zich laten afschrikken door het geluid en de verlichting van het verkeer. De combinatie van buis en brug verklaart de naam: ecombiduct. Deze combinatie is uniek in Nederland. De Provincie Limburg kwam met deze oplossing doordat de N297 verdiept wordt aangelegd waardoor een dassentunnel onder de weg door geen optie was.

Ook in een ander opzicht is het ecombiduct bij Nieuwstadt bijzonder. Het is het eerste ecoduct waar expliciet rekening is gehouden met vleermuizen (de gewone dwergvleermuis en laatvlieger). De aanplant van meidoornhagen zorgt voor de geleiding van vleermuizen vanaf de Trichterweg naar de zuidzijde van de N297. Vogels en vlinders, maar ook dieren die niet kunnen vliegen, profiteren van deze geleiding. De hagen bieden daarnaast beschutting.

De werkzaamheden starten in januari van dit jaar. Komende augustus is het ecombiduct gereed. In de jaren daarna gaat de Provincie na welke dieren gebruik maken van het ecombiduct. Het ecombiduct is bedacht door de Provincie Limburg. Adviesbureau ‘Bureau Waardenburg’ heeft het concept uitgewerkt. De combinatie Heijmans Janssen de Jong Grontmij maakte het ontwerp. De bouwsom bedraagt ongeveer € 290.000,- excl. BTW.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht provincie Limburg