Oplettende medewerker voorkomt dat Amsterdam overstroomt
Het had weinig gescheeld over Amsterdam was overstroomd, zo blijkt uit een rapport dat Rijkswaterstaat vandaag openbaar heeft gemaakt. De sluizen schakelden vorig jaar in de nacht van 1 op 2 november onopgemerkt over op de handmatige bediening en stroomden er urenlang miljarden liters water uit de Noordzee richting de hoofdstad. Door een oplettende medewerker konden de sluizen net op tijd worden gesloten en ontsnapte de binnenstad aan overlast.
Over de precieze oorzaak tast Rijkswaterstaat nog in het duister. Maar op de een of andere manier schakelen de sluizen van het spuicomplex bij IJmuiden om 03.52 uur over op de handmatige bediening. Juist in de nacht waarin storm Ciarán over het land raast en hoge waterstanden veroorzaakt langs de westelijke kust. De schuiven sluiten door het defect niet meer, waardoor er onopgemerkt miljarden liters zeewater landinwaarts stromen.
Het duurt ongeveer twee uur voordat men ziet dat er iets aan de hand is. Dat komt met name doordat het bedienend personeel van de sluis in het Noordzeekanaal, dat in dienst is bij Rijkswaterstaat, zich op dat moment bij de Oranjesluizen in Schellingwoude bevindt. Ongeveer dertig kilometer van de sluizen bij IJmuiden. De openstaande sluisdeuren worden daardoor in eerste instantie niet opgemerkt.
Natte voeten
Pas rond 05.45 worden de medewerkers zich bewust van het dreigende noodlot. Dan zien ze namelijk dat de waterstand in het kanaal veel hoger is dan normaal – tot wel twintig centimeter boven het gemiddelde. Hoewel ze opmerken dat de sluizen alleen handmatig bediend kunnen worden, denken ze op dat moment nog dat de storm dat hoge waterpeil veroorzaakt. Totdat een alerte medewerker van het Waterschap AGV ingrijpt.
De medewerker begrijpt namelijk wat er aan de hand is, en wijst de mensen van RWS rond 06.00 uur op het naderende gevaar. Die komen daarop direct in actie en sluiten alle veertien sluizen van het zogenaamde IJ-front, waarmee de grachten van Amsterdam kunnen worden beschermd tegen stijgend water. Zo voorkomen ze net op tijd natte voeten in de binnenstad. Een storingsmonteur weet de sluizen bij IJmuiden vervolgens rond 07.24 te sluiten.
Niet nog eens
Rijkswaterstaat meldt dat er maatregelen zijn genomen om een herhaling van het ongelukkige voorval te voorkomen. De bediening van het complex is bijvoorbeeld verplaatst naar IJmuiden, zodat het voor medewerkers makkelijk te zien is wat er gebeurt. Daarnaast is er voortaan op elk uur van de dag iemand aanwezig op die locatie. Ten slotte moeten aanvullende trainingen en een akoestisch signaal eraan bijdragen dat Mokum niet nog eens ternauwernood aan een overstroming hoeft te ontsnappen.
Lees ook: