Dempen Rijnhaven. Foto: Jan van der Ploeg / gemeente Rotterdam

Boskalis begin met dempen Rotterdamse Rijnhaven

Foto: persbericht gemeente Rotterdam

Het dempen van de Rotterdamse Rijnhaven door Boskalis is begonnen en duurt tot medio 2023. In de eerste fase komt daar ongeveer een miljoen kubieke meter zand uit andere projecten aan te pas.

Het havenbekken tussen de Posthumalaan, het Wilhelminapark en de wijk Katendrecht wordt getransformeerd tot “een nieuw en inclusief stadsgedeelte.” Na het dempen van de haven, dat 14 maart in gang is gezet door wethouder Bas Kurvers (bouwen en wonen) en Johan van der Vorm van Boskalis, moet het zand nog wel anderhalf jaar inklinken voordat de bouw van 2.500 sociale huurhuizen en de wat duurdere huur- en koopwoningen voor starters, gezinnen en ouderen kan beginnen.

Zand van andere projectlocaties

In de huidige bouwfase gaat het om ruim een miljoen kubieke meter zand voor het winnen van de benodigde acht hectare nieuw land. Na de inklinking, eind 2024, volgt een kleinere partij, bedoeld om de parkranden af te maken. Het zand is grotendeels afkomstig van andere projectlocaties en wordt in de Rijnhaven hergebruikt. Na de realisatie van deze gebiedsontwikkeling is de Kop van Zuid af.

Drijvende parkdelen en nieuwe pleinen

De hoogbouw zorgt volgens de gemeente straks voor een spectaculaire skyline. In de zogenoemde plinten van het gebied is ruimte voor bedrijvigheid. Een park annex strand zorgt ervoor dat bewoners, ondernemers en bezoekers kunnen ontspannen, sporten, wandelen en zwemmen en kunnen genieten van het uitzicht op de haven. Het park wordt aangevuld met drijvende parkdelen, gekoppeld aan de noordelijke Wilhelminapier en de zuidelijke Katendrechtse kademuren en deels al gerealiseerd. Naast de metrostations komen twee nieuwe pleinen: het Luxorplein en Metro Plaza.

Lees ook:

Auteur: Jacques Geluk