Suppletie Dishoek. Foto: Martijn Elzinga / Rijkswaterstaat

Nederlandse kust in 2021 met 16 miljoen kuub zand versterkt

Foto: Martijn Elzinga / Rijkswaterstaat

Maar liefst 16 miljoen kubieke meter zand kwam er in 2021 aan te pas om de Nederlandse kusten en stranden te versterken. En dit jaar gaat Rijkswaterstaat met tal van projecten door op de ingeslagen weg.

Als het om grote oppervlakten gaat, wordt vaak de vergelijking met aantallen voetbalvelden gemaakt. Die lijn trekt RWS hier door: met wat er vorig jaar aan zand is gebruikt om de Nederlandse kustlijn en stranden toekomstbestendig te houden, had voetbalstadion De Kuip in Rotterdam tien keer van boven tot onder gevuld kunnen worden. Maar aan een voetbalstadion vol zand heeft niemand iets, dus daarom is het vorig jaar maar gebruikt in drie verschillende kustgebieden.

Texel: 6 miljoen kuub

Zo slijt de kust bij de Waddeneilanden voortdurend door wind, stroming en golven, en van die eilanden is dat effect bij Texel het grootst. Bij het versterken van het strand en de zeebodem daarvoor op verschillende plekken op de kust van Texel ging er daarom maar liefst 6 miljoen kubieke meter zand doorheen. En voor de kust van Vlieland-midden is er afgelopen jaar 1,6 miljoen kubieke meter zand gesuppleerd.

Aan de Hollandse kust zijn het strand en de vooroever het afgelopen jaar op meerdere plaatsen versterkt, legt Rijkswaterstaat uit. Zo werd op een traject van 5 kilometer tussen Huisduinen en Julianadorp het strand met ruim 1 miljoen kuub zand uit de Noordzee hoger en breder gemaakt. Bij Noordwijk wordt nog gewerkt aan de vooroever, ofwel de zeebodem voor het strand. Daar gaat in totaal 5,5 miljoen kuub zand in zitten en bij de vooroever aan het strand van Wassenaar werd er 3 miljoen kuub gebruikt.

Veel projecten in aantocht

De Deltakust bij Zuid-Holland kwam in 2021 ook grondig aan de beurt. Op vier verschillende locaties kwam er hier telkens zo’n 1 miljoen kubieke meter zand te pas aan het versterken van kusten en stranden. En in het late voorjaar van 2022 wordt gestart we met suppleties op de stranden van Onrustpolder en Breezand, eveneens in Zeeland.  Andere projecten zijn al wel in voorbereiding of aanbesteding, maar nog niet gegund.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.