Graafmachine bij water. Foto: Vincent Krabbendam / ProMedia

Waterbouw wil met goede voorbeelden veiligheidsrisico’s bestrijden

Graafmachine bij water. Foto: Vincent Krabbendam / ProMedia

De Vereniging van Waterbouwers brengt opnieuw de belangrijkste risico’s van het werken in de sector onder de aandacht. De hoop is dat goede voorbeelden uit de praktijk zullen zorgen voor het verkleinen van deze gevaren.

Veiligheid is een belangrijk thema in de sector, legt de Vereniging van Waterbouwers uit. Werkgevers en werknemers gebruiken allerlei procedures en systemen om het werk veiliger te maken. Toch blijken bepaalde risico’s lastig uit te bannen en daarom is daar blijvende aandacht voor nodig. De thema’s van de campagne ‘Top 5 risico’s in de waterbouw’ zijn dan ook nog steeds relevant. “Sterker nog: helaas is in alle sectoren zichtbaar dat het aantal arbeidsongevallen weer oploopt.”

Een van de risico’s bestaat er eigenlijk uit vier die met elkaar samenhangen: uitglijden, struikelen, vallen en verstappen. Jezelf snijden is er groot risico, net als bekneld raken en ergens door geraakt worden in de ogen. Ook het gevaar dat je wordt geraakt door een vallend, draaiend of zwiepend object is in de waterbouw reëel.

Goede voorbeelden en toolkit

Om die risico’s te verkleinen, gaat de Vereniging van Waterbouwers vanaf nu regelmatig best practices delen met de eigen achterban. Het eerste goede voorbeeld is er tegen het gevaar van vallen, struikelen, uitglijden en verstappen. Het betreft gecombineerde stoot- en opstapblokken die het op- en overstappen tussen werktuig en / of kade een stuk gemakkelijker maken. Naast deze en komende best practices wijst de vereniging op de toolkit die in het kader van de al genoemde campagne is ontwikkeld.

Infrasite publiceert vaak artikelen over veiligheid, waaronder de volgende verhalen:

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.