Brug Itteren. Foto: Rijkswaterstaat

Bouw nieuwe brug over Julianakanaal met een jaar vertraagd

Brug Itteren. Rijkswaterstaat

De bouw van de nieuwe Brug Itteren over het Julianakanaal is met tenminste een jaar vertraagd. Er is eerst extra onderzoek nodig naar twee gasleidingen die onderdeel uitmaken van de 85 jaar oude brug. De uitkomst van het onderzoek kan ook van invloed zijn op het ontwerp.

De brug is na 85 jaar niet meer belast tegen de huidige verkeersbelasting en moet dus worden vervangen door een nieuw exemplaar. De bouw stond eigenlijk voor volgend jaar gepland en de oplevering voor 2024. Maar beide momenten schuiven nu zeker een jaar op, meldt Rijkswaterstaat. In de brug bevinden zich namelijk twee hogedrukgasleidingen. Voor die twee leidingen moet een nieuwe kruisingsmogelijkheid met het Julianakanaal worden bedacht en het uitzetten en uitvoeren van het benodigde onderzoek zal zeker een jaar kosten.

Lees ook: Gaan die extra miljarden voor infrastructuur er ooit komen?

En dat is wellicht nog niet het einde van het verhaal. “De uitkomst van het onderzoek heeft mogelijk ook effect op het ontwerp van de nieuwe brug, het daarmee samenhangende wegontwerp en het aanbestedingsproces. Hierdoor zal de nieuwe brug niet zoals verwacht eind 2024 gereed zijn”, aldus Rijkswaterstaat.

Alternatieven niet haalbaar

De gasleidingen overhangen naar de nieuwe brug mag volgens de wet niet zomaar. RWS en de betrokken netbeheerders hebben alternatieven onderzocht, maar de ondergrond is ter plekke niet geschikt voor een boring of het plaatsen van een zinker. Omdat ook andere alternatieven vanuit de huidige situatie niet haalbaar zijn, moet worden onderzocht welke oplossingen wel mogelijk zijn. Tot de nieuwe brug over het Julianakanaal gebouwd kan worden, zal een in 2015 aangebrachte staalplaatconstructie zorgen dat de huidige brug de belasting door het verkeer aankan.

Lees ook: BAM gaat N65 op de schop nemen, maar de vraag is wanneer

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Bouw nieuwe brug over Julianakanaal met een jaar vertraagd | Infrasite
Brug Itteren. Foto: Rijkswaterstaat

Bouw nieuwe brug over Julianakanaal met een jaar vertraagd

Brug Itteren. Rijkswaterstaat

De bouw van de nieuwe Brug Itteren over het Julianakanaal is met tenminste een jaar vertraagd. Er is eerst extra onderzoek nodig naar twee gasleidingen die onderdeel uitmaken van de 85 jaar oude brug. De uitkomst van het onderzoek kan ook van invloed zijn op het ontwerp.

De brug is na 85 jaar niet meer belast tegen de huidige verkeersbelasting en moet dus worden vervangen door een nieuw exemplaar. De bouw stond eigenlijk voor volgend jaar gepland en de oplevering voor 2024. Maar beide momenten schuiven nu zeker een jaar op, meldt Rijkswaterstaat. In de brug bevinden zich namelijk twee hogedrukgasleidingen. Voor die twee leidingen moet een nieuwe kruisingsmogelijkheid met het Julianakanaal worden bedacht en het uitzetten en uitvoeren van het benodigde onderzoek zal zeker een jaar kosten.

Lees ook: Gaan die extra miljarden voor infrastructuur er ooit komen?

En dat is wellicht nog niet het einde van het verhaal. “De uitkomst van het onderzoek heeft mogelijk ook effect op het ontwerp van de nieuwe brug, het daarmee samenhangende wegontwerp en het aanbestedingsproces. Hierdoor zal de nieuwe brug niet zoals verwacht eind 2024 gereed zijn”, aldus Rijkswaterstaat.

Alternatieven niet haalbaar

De gasleidingen overhangen naar de nieuwe brug mag volgens de wet niet zomaar. RWS en de betrokken netbeheerders hebben alternatieven onderzocht, maar de ondergrond is ter plekke niet geschikt voor een boring of het plaatsen van een zinker. Omdat ook andere alternatieven vanuit de huidige situatie niet haalbaar zijn, moet worden onderzocht welke oplossingen wel mogelijk zijn. Tot de nieuwe brug over het Julianakanaal gebouwd kan worden, zal een in 2015 aangebrachte staalplaatconstructie zorgen dat de huidige brug de belasting door het verkeer aankan.

Lees ook: BAM gaat N65 op de schop nemen, maar de vraag is wanneer

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam