Hilde Niezen. Foto: Pim Mul / RIONED

Hilde Niezen wordt nieuwe directeur RIONED

Hilde Niezen. Foto: Pim Mul / RIONED (persbericht)

Hilde Niezen gaat op 1 januari 2022 aan de slag als directeur van Stichting RIONED. Zij is de opvolger van Hugo Gastkemper, die na 22 jaar vertrekt bij de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer.

Niezen is nu wethouder in Gouda. Daarnaast is ze landelijk actief op het gebied van water, klimaatadaptatie en
bodemdaling. Zo is ze één van de waterwoordvoerders van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. In die rol heeft ze al een aanzienlijk netwerk opgebouwd rondom de thema’s water en klimaatadaptatie waar RIONED ook volop mee bezig is.

“Hilde Niezen heeft de problematiek bodemdaling, verzakking van infrastructuur en aantasting van funderingen landelijk weten te agenderen, en heeft daarmee ruime ervaring met de wisselwerking tussen kennisontwikkeling en belangenbehartiging”, legt RIONED in een toelichting op de keuze voor de nieuwe directeur uit.

Uitgebouwd tot vaste waarde

Bestuursvoorzitter Joost van Oostrum is blij dat er een goede opvolger is gevonden voor scheidend directeur Hugo Gastkemper, “die Stichting RIONED heeft uitgebouwd tot een vaste waarde in het Nederlandse kennisnetwerk, en een steunpilaar voor de aangesloten gemeenten en andere overheden en bedrijven. Toen Hugo dit jaar zijn vertrek
aankondigde, realiseerden we ons dat het voor een nieuwe directeur een hele uitdaging zou zijn om hem op te volgen. Ik heb er alle vertrouwen in dat Hilde Niezen dat vanuit haar kennis en netwerk goed gaat invullen.”

Lees ook de column van RIONED-directeur Hugo Gastkemper over drukte met ondergrondse infra

Niezen stelt dat Gastkemper een organisatie heeft neergezet die staat als een huis. Als directeur van RIONED ziet zij dat er vooral met de thema’s klimaatverandering, energietransitie en drukte in de ondergrond werk aan de winkel is. Het vinden en behouden van mensen die stedelijke watersystemen kunnen ontwikkelen en bouwen is een andere grote uitdaging.

Op alles voorbereid zijn

“Stedelijk waterbeheer is een onderwerp dat zeer in ontwikkeling is”, legt Hilde Niezen uit. “Dat kan ook niet anders, het veranderende klimaat stelt ons steeds weer op de proef. Droge zomers, overstromingen, we moeten op alles voorbereid zijn. Vanuit mijn huidige werk weet ik dat er in Nederland intensief wordt samengewerkt om deze opgaven aan te pakken. Ik kijk er naar uit dat ik daar samen met de bevlogen professionals van Stichting
RIONED aan kan gaan bijdragen, zodat we onze steden en dorpen ook in de toekomst veilig en gezond kunnen houden.”

Lees ook: Rotterdam doet dankzij raamcontract rioolvervanging veel meer samen met aannemers

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.