Duurzame damwand. Foto: provincie Flevoland

Pilot met duurzame damwand in Almere

Foto: provincie Flevoland

Middels een pilot wil de provincie Flevoland uitzoeken of een damwand van hout en gerecycled plastic net zo goed kan presteren als een traditioneel exemplaar van beton of hardhout. Het hergebruikte afval in de oeverbeschoeiingen komt van Almeerse huishoudens.

De Groene Plastic Fabriek maakt duurzame producten van het plastic afval dat Almeerse huishoudens produceren waaronder de damwand die nu in de pilot wordt uitgeprobeerd. Deze hebben een kern van naaldhout en een omhulsel van kunststof tot onder de waterlijn. De oeverbeschoeiingen die nu worden toegepast, zijn gemaakt van beton of hardhout. Damwanden van dit materiaal gaan na verloop van veel tijd rotten en afbreken op de waterlijn, legt de provincie Flevoland op haar website uit.

Proeftuin voor duurzame innovaties

De pilot moet uitwijzen of de duurzame damwand aan dezelfde eisen kan voldoen als exemplaren van beton of hardhouten en of ze ook op lange termijn een goed en duurzaam alternatief zijn. De nieuwe beschoeiiing is over een lengte van ongeveer tachtig meter geplaatst in de Hoge Vaart. Volgens de betrokken bestuurders van de provincie kan een initiatief als dit helpen om van Flevoland een proeftuin voor duurzame innovaties te maken. Daarnaast draagt de pilot bij aan het realiseren van doelstellingen van het Duurzaamheidsprogramma Infra.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.