Stevinsluizen. Foto: iStock / Creative Nature NL

Werk aan Stevinsluizen loopt uit, heropening uitgesteld

Locking Chamber in Afsluitdijk as part of Dutch Delta Works Water Management Security System

Door uitlopende bouwwerkzaamheden aan de Stevinsluizen bij Den Oever is de geplande heropening voor de scheepvaart op 27 april niet meer haalbaar. De stremming duurt nu tot uiterlijk 21 mei, al gaat men er alles aan doen om al voor het Hemelvaartsweekend vanaf 13 mei weer open te gaan voor de scheepvaart.

Momenteel wordt er een nieuwe keersluis pal tegen de Stevinsluizen aangebouwd. Om die reden zijn de sluizen al enige maanden dicht voor de scheepvaart. Dat werk heeft echter vertraging opgelopen, onder meer door het coronavirus.

“Daardoor kan er minder efficiënt worden gewerkt en bij het constateren van een besmetting ligt het werk soms stil”, legt Rijkswaterstaat uit. “Een belangrijke tegenvaller was ook dat bij het droogpompen van de bouwkuip de opwaartse waterdruk groter bleek te zijn dan voorzien. Daardoor moest de bouwkuip met extra pompen worden drooggezet. Tenslotte heeft het werk ook stilgelegen door de strenge vorstperiode van half februari.”

24 uur per dag doorwerken

Met tegenvallers was in de planning wel rekening gehouden, maar alles bij elkaar zat er toch te veel  tegen om de stremming van het complex op de beoogde datum weer op te heffen. De werkzaamheden zijn wel geïntensiveerd, onder meer door met extra ploegen 24 uur per dag door te werken. Toch kon daarmee de uitloop niet volledig worden opgevangen.

Gevolg van dit alles is dat de beroeps- en recreatievaart langer dan gedacht moet omvaren via de Lorentzsluizen. Omdat binnenkort het recreatieseizoen start, kunnen de wachttijden daar flink oplopen. Verder gaat de brug in de A7 bij Kornwerderzand vaker open, waardoor de kans op verkeersdrukte en files toeneemt.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.