Dobberend Bos (foto: gemeente Rotterdam)

Dobberend Bos verhuist van Rotterdam naar Floriadeterrein in Almere

Persbericht gemeente Rotterdam

Het Dobberend Bos in de Rijnhaven in Rotterdam krijgt een nieuwe bestemming. Deze week verhuist het levende kunstwerk vanuit Rotterdam naar het Floriadeterrein in Almere. De twintig bomen moeten weg om dit voorjaar te kunnen starten met baggeren van de haven. Ook wordt een deel van de Rijnhaven gedempt. Rotterdam schenkt de bomen daarom aan Almere.

De bomen drijven in gerecyclede boeien die met ankers aan de bodem vastzitten. Voorafgaand aan de verhuizing gaan duikers eerst de ankers van de boeien losmaken. Kranen takelen de bomen dan op een boot, die ze vanaf 8 januari naar hun nieuwe bestemming vaart. In Almere krijgen de bomen een nieuwe plek bij het Weerwater: de entree van de Floriade die daar in 2022 wordt georganiseerd.

Deel haven wordt bouwgrond

Het Dobberend Bos moet verdwijnen vanwege de plannen die de gemeente heeft met de Rijnhaven. Komend voorjaar wordt er niet alleen gebaggerd, maar zal ook een derde deel van het havenbekken gedempt worden. Eind november besloot de gemeenteraad hier geld voor uit te trekken.

De gemeente gaat het nieuwe land benutten als bouwgrond. Er verrijst een nieuw stadsdeel met hoogbouw die ruimte moet bieden aan 2.000 tot 2.500 woningen. Dat kan wel een paar jaar duren, want na het dempen van de haven en het storten van zand moet duurt het ruim twee jaar voordat het zand stevig genoeg is. De nieuwe Rijnhaven krijgt een groen karakter. Er komt een park en een strand, evenals als drijvende parkdelen in het water. Er is dan geen ruimte meer voor andere objecten.

Kunstwerk

De afgelopen vijf jaar maakte het Dobberend Bos deel uit van de Rijnhaven in Rotterdam. Het is een concept van Jeroen Everaert, oprichter van kunstproducent Mothership, gebaseerd op het kunstwerk ‘In Search Of Habitus’ van kunstenaar Jorge Bakker.

Auteur: Redactie Infrasite