Defecte stuw Linne na negen maanden weer hersteld

op drift geraakte duwbakken die stuw Linne beschadigden tijdens storm februari 2020 Foto: Rijkswaterstaat

De defecte stuw Linne is hersteld en weer operationeel. De stuw in Midden-Limburg raakte negen maanden geleden zwaar beschadigd na een aanvaring met twee duwbakken. Mourik Infra/Dynnic en Paans Van Oord hebben de stuw in opdracht van beheerder Rijkswaterstaat gerepareerd. Met de opdracht was ruim 12 miljoen euro gemoeid.

Tijdens de storm Ciara op 10 februari van dit jaar raakten twee duwbakken vanuit de haven in Maasbracht op drift, die vervolgens tegen de stuw aansloegen. Bij de aanvaring raakten onder meer vier jukken zo zwaar gehavend dat ze vervangen moesten worden. Rijkswaterstaat wilde de reparatie afgerond hebben voor de start van het hoogwaterseizoen op 1 november en dat is gelukt. De stuw regelt het waterpeil in de Maas tussen Maaseik en Linne.

Reparatie en onderhoud

Rijkswaterstaat heeft de herstelwerkzaamheden benut om de bijna 100-jarige stuw weer te laten voldoen aan de huidige eisen, omdat de stuw toch al over twee tot drie jaar een grote onderhoudsbeurt zou krijgen. Daarom zijn behalve de beschadigde jukken ook de tien overige vervangen en zijn de brugdelen opnieuw ontworpen en gefabriceerd. Verder is er een nieuwe 65-tons lierconstructie aangebracht en wordt de kraan vervangen. Volgens projectmanager Helle Peeters is de klus in onwaarschijnlijk korte tijd geklaard. “De reparatie van stuw Linne was een megaklus waar normaal gesproken alleen al aan voorbereidingstijd een paar jaar mee gemoeid zou zijn.”

Om het werk veilig te kunnen uitvoeren, is in april een dam benedenstrooms van de stuw gebouwd. Deze vormde samen met de tijdelijke dam die eerder bovenstrooms gebouwd werd een droge bouwput in de Maas rondom de beschadigde stuw. Zo kon de stuw goed geïnspecteerd worden en kon er tijdswinst behaald worden tijdens de reparatiewerkzaamheden.

Afbouw kraan

Hoewel de stuw weer operationeel is, is de renovatie nog niet helemaal afgerond. Er wordt onder meer nog verder gebouwd aan de kraan die wordt gebruikt om de schuiven te bedienen die aan de jukken zijn bevestigd en die het water tegenhouden. De verwachting is dat die kraan medio volgend jaar wordt opgeleverd. Totdat het zo ver is, wordt de oude kraan nog gebruikt.

Archieffoto: Rijkswaterstaat

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie Infrasite