Prinses Máximasluis bij Lith weer geopend

Foto: Ivo Ketelaar

De werkzaamheden aan de Prinses Máximasluis bij Lith zijn afgerond en de sluis is per 29 januari 2020 weer geopend. Onder meer de deurscharnieren aan het boven- en benedenhoofd van de lange kolk zijn vernieuwd en er is stortsteen aangebracht.

De lange kolk was vanaf 24 juli 2019 gestremd. Het vervangen van de deurscharnieren van zowel het bovenhoofd als benedenhoofd konden we niet tegelijk uitvoeren, omdat voor deze werkzaamheden de sluisdeuren eruit gehesen worden. Eén set deuren moet erin blijven in verband met de waterkering van de Maas.

Werkzaamheden combineren

De vervanging is gecombineerd met andere werkzaamheden, zoals het verven van de deuren en het vervangen van het houtwerk. Ook plaatsten we weer stortsteen in de kolk. De stortsteen is nodig, omdat dit de bodem van de sluis beschermt tegen verder uitdiepen door de stroming van het water.

Omleiding via sluis Weurt

Schepen die gebruik moesten maken van de lange kolk, konden tijdens de werkzaamheden via sluis Weurt varen. Deze omleiding is nu niet meer nodig. In Weurt worden in 2020 de hijskabels van de hefdeuren vervangen. Hierover zal via de gebruikelijke kanalen gecommuniceerd worden.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat