NEN organiseert Automation Forum

Foto: Ivo Ketelaar

Automatisering in de industriële omgeving is een proces dat doorlopend aan verandering onderhevig is. Sterker nog: de afgelopen jaren zijn de ontwikkelingen harder gegaan dan ooit tevoren. Tijdens het Automation Forum op 2 april bij het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam komen ruim tweehonderd internationale experts bij elkaar om hierover te spreken en geïnformeerd te worden.

‘Met de organisatie van dit evenement, dat een onderdeel is van de mondiale technische commissie IEC/TC 65, benadrukken wij het belang voor Nederland op het gebied van het internationale proces van standaardisatie voor wat betreft industrieel meten, regelen en automatiseren’, zegt John van Leeuwen (Weidmüller), de voorzitter van de nationale normcommissie NEC 65.

Toepassing en verbeteringen normen

Hoe worden de normen toegepast? Waar lopen we tegenaan en wat kan er beter of moet er anders? Dat zijn de belangrijkste vragen die er deze dag gesteld worden. Het Automation Forum is interessant voor eindgebruikers, fabrikanten en advies- en ingenieursbureaus uit alle soorten van de industrie die met procesautomatisering te maken hebben.

Grote en kleine bedrijven

En hierbij gaat het niet alleen om grote bedrijven. Ook kleinere bedrijven kunnen deelnemen en kennis opdoen. Voor Nederland kun je denken aan bierbrouwers, tomatenkwekers, bloembollentelers, waterschappen en zuivelcoöperaties, want ook die hebben met procesautomatisering te maken.

Ontwikkelingen

Veiligheid staat in een hoog vaandel in de procesautomatisering. Tijdens productie en onderhoud loert altijd het gevaar dat er calamiteiten optreden, met ernstige gevolgen voor mens en omgeving. Om veilige processen te waarborgen moet aan veel regels worden voldaan. Vaak worden normen gebruikt, zodat iedereen in de keten hetzelfde werkt.

Maar de ontwikkelingen gaan snel en het normalisatieproces kan dat soms niet bijbenen. Het is daarom belangrijk dat er tussen de experts veel kennis en ervaring wordt uitgewisseld. Dit evenement is daar een platform voor. We willen een brug slaan tussen normen aan de ene kant en de praktijk aan de andere kant.

Thema’s als IoT, cyber security, functional safety en Smart Manufacturing komen aan de orde in de presentaties van onder andere Weidmüller Benelux, Honeywell, Yokogawa, Nozomi Networks, Royal Swinkels Family Brewers en Waterschap Rijnland.

Meer informatie

Voor informatie, neem contact op met NEN Elektrische Installaties, telefoon 015 2 690 391 of e-mail automationforum@nen.nl of NEN Evenementen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Nederlands Normalisatie-instituut