Zuid-Holland na zandsuppletie beschermd tegen Noordzee

Foto: Ivo Ketelaar

Rijkswaterstaat heeft de zandsuppletie op het strand van Scheveningen, tussen het sportstrand nabij de havenhoofden tot iets voorbij de Pier, in de laatste week van november 2019 afgerond. Het strand is weer vrij toegankelijk voor surfers, wandelaars en ruiters.

Met het kustonderhoud houden we de kust van Scheveningen op zijn plaats. Zo is Zuid-Holland de komende jaren weer goed beschermd tegen de Noordzee.

In totaal is 400.000 m3 zand van de Noordzeebodem op het strand aangebracht. Dat is vergelijkbaar met het stadion van ADO Den Haag anderhalf keer gevuld met zand. Met het zand wordt de kust versterkt en blijft de kustlijn op zijn plaats. De werkzaamheden duurden van begin oktober tot eind november 2019 en gingen dag en nacht, 7 dagen per week door. Voor een goede impressie van dit werk op Scheveningen kunt u de dronebeelden van de werkzaamheden bekijken.

Kustversterking Scheveningen

In 2010 is op het strand tussen de haven en De Pier 6 miljoen m3 zand opgespoten. Het brede strand maakt de kust veiliger, omdat de golven eerder gebroken worden. Zo hoeft de dijk onder de boulevard niet alle klappen op te vangen en kan deze daardoor een stuk lager blijven. Elke 5 jaar wordt het strand weer aangevuld met nieuw zand.

Noodzaak kustonderhoud

Meer dan de helft van Nederland ligt onder de zeespiegel en is kwetsbaar voor overstromingen. In deze gebieden wonen en werken miljoenen Nederlanders. Werken aan de bescherming tegen hoogwater en stormvloeden is in Nederland dan ook een blijvende noodzaak. Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee. Om de kust te onderhouden, gebruikt Rijkswaterstaat jaarlijks gemiddeld 12 miljoen m3 zand. Dit is vergelijkbaar met 16 keer het stadion van ADO Den Haag tot de rand toe gevuld met zand.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat