Voortgang dijkversterkingsplannen Marken en vervolgonderzoek

Dijklichaam - Foto: Ivo Ketelaar

De buitenwaartse dijkversterking van Marken is beschreven in het ontwerpprojectplan Waterwet en in het milieueffectrapport (MER). In het ontwerpprojectplan Waterwet staat beschreven waar de dijk aan moet voldoen, het maximale ruimtebeslag en waar bijvoorbeeld bankjes of natuurvriendelijke oevers gerealiseerd worden.

Het MER geeft meer informatie over de impact van de werkzaamheden op de omgeving. Beide plannen hebben van 25 april tot en met 5 juni 2019 ter inzage gelegen. In totaal zijn er 13 zienswijzen ingediend. Het MER is in deze periode ook voorgelegd aan de Commissie m.e.r.

Nota van Antwoord dijkversterking Marken

Op dit moment werken we aan de zogenoemde Nota van Antwoord. In de Nota van Antwoord beantwoorden wij deze zienswijzen en lees je terug of en, zo ja, hoe elke zienswijze heeft geleid tot een aanpassing in het definitieve projectplan Waterwet. Ook lees je hierin wat het advies is van de commissie voor de m.e.r. en hoe we het advies hebben toegepast.

Het definitieve projectplan Waterwet, het bijbehorende m.e.r., de Nota van Antwoord en de vergunning Wet natuurbescherming leggen we na afronding van het ecologisch onderzoek en helderheid over het omgaan met stikstof in 2020 ter inzage.

Programma Aanpak Stikstof (PAS)

De Raad van State heeft eind mei 2019 uitspraak gedaan over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft in een brief aan de Tweede Kamer een lijst opgenomen van projecten die mogelijk gevolgen ondervinden van deze uitspraak. Het is op dit moment nog niet duidelijk wat de precieze gevolgen voor het project dijkversterking Marken zijn. Daardoor is het nog niet duidelijk wanneer we de plannen in 2020 ter inzage kunnen leggen. De voorbereidingen op de dijkversterking kunnen wel doorgaan.

Extra ecologisch onderzoek Gouwzee

De Commissie m.e.r. die ons milieueffectrapport beoordeelt, heeft Rijkswaterstaat gevraagd nader te onderzoeken of de kuifeenden op met name de Gouwzee last hebben van de werkzaamheden. Vlak onder de dijk liggen mosselbanken. Uit ons onderzoekt blijkt dat deze strook in mindere mate belangrijk is als voedselgebied voor kuifeenden. De commissie twijfelt hierover. We gaan daarom van oktober 2019 tot en met februari 2020 in het veld onderzoeken of en in welke mate de kuifeenden daadwerkelijk op deze plek komen. De resultaten van dit onderzoek en eventuele nadere maatregelen nemen we op in het Projectplan Waterwet.

Monitoring woningen Marken

De werkzaamheden voor de dijkversterking kunnen gevolgen hebben voor de bodem/ondergrond. Daarom gaan we voorafgaand aan de werkzaamheden metingen doen aan een aantal panden op of aan de dijk (nulmeting). Zo weten we of panden zakken als gevolg van natuurlijke inklinking van de bodem, en hoeveel (zetting). Deze gegevens kan de aannemer straks gebruiken bij het bepalen van zijn werkmethode. Daardoor is het tijdens de werkzaamheden makkelijker vast te stellen of eventuele schade is ontstaan door de werkzaamheden of door natuurlijke zettingen, die onder andere ontstaan door de waterstanden. De betreffende bewoners hebben hierover een brief ontvangen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat