Kom langs bij Open Monumentendag 2019

Foto: Ivo Ketelaar

Met moderne, maar ook monumentale objecten werken we elke dag aan vlot en veilig (scheepvaart) verkeer en een goede waterhuishouding. Op 14 september 2019 kun je 11 van deze monumenten bewonderen tijdens Open Monumentendag 2019.

Rijkswaterstaat beheert ruim 200 monumenten. Daarvan stellen we op zaterdag 14 september 6 vuurtorens (Westkapelle, Noordwijk aan Zee, Hellevoetsluis, Texel, Urk) en 5 sluizen (Haringvlietsluizen, Prinses Beatrixsluis, Ottersluis, Helsluis en het Sluiscomplex Delden) open. Allemaal monumenten die stuk voor stuk meer over onze geschiedenis vertellen.

Activiteiten Open Monumentendag 2019

Breng tijdens de Open Monumentendag bijvoorbeeld een bezoek aan de Prinses Beatrixsluis bij Nieuwegein en ontdek tijdens een rondleiding alles over de werking van de sluisdeuren, de renovatie van het sluiscomplex en de nieuwe 3e kolk. Of bekijk de Haringvlietsluizen van binnen én van buiten. Deze ‘kraan van Europa’ voert jaarlijks een duizelingwekkende 30 miljard m3 water af en weet ons als stormvloedkering dag en nacht tegen het water te beschermen.

Beklim daarnaast 1 van de oudste vuurtorens van ons land in Hellevoetsluis en kom tijdens een stadswandeling meer te weten over de maritieme geschiedenis van de stad. Of bezoek vuurtoren Eierland op Texel, die met achtergebleven kogelgaten uit de Tweede Wereldoorlog de sporen van de geschiedenis laat zien. Alle monumenten zijn gratis toegankelijk.

Meer informatie Open Monumentendag 2019

Nieuwsgierig geworden? Alle informatie en openingstijden van onze monumenten en activiteiten vind je op de pagina Open Monumentendag 2019. Een overzicht van alle opengestelde monumenten kun je vinden op de website van Open Monumentendag.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat