Oost- en Zuid-Nederland het droogst, wateraanvoer Maas en Rijn voldoende

Foto: Ivo Ketelaar

In het oosten en zuiden van Nederland is het neerslagtekort toegenomen in de afgelopen dagen. Het grote en toenemende neerslagtekort heeft hier gevolgen voor landbouw en natuur. Grondwaterstanden blijven hier op veel plaatsen laag en nemen ook verder af.

De week van 5 tot en met 11 augustus 2019 kenmerkt zich door een licht wisselvallig weertype. De verwachte neerslag is 10 tot 15 mm en in de kustprovincies kan dit lokaal oplopen tot 20 tot 50 mm neerslag. De temperaturen liggen tussen de 20 en 25°C. Daarna lijken de temperaturen naar normale waarden voor de tijd van het jaar te gaan, tussen de 21 en 23°C. Tegelijkertijd zal het ook mogelijk natter worden dan normaal.

Wateraanvoer Maas en Rijn

De aanvoer van de Rijn bij Lobith is momenteel ongeveer 1230 m3/s (kubieke meter per seconde) en stijgt deze week tot mogelijk rond 1700 m3/s op zaterdag. Na het weekend daalt de aanvoer weer naar verwachting tot 1300 -1400 m3/s. De aanvoer van de Maas is stabiel rond de 45-50 m3/s. Voor beide rivieren geldt dat de afvoer laag is voor de tijd van het jaar, maar wel voldoende. In het IJsselmeer is op dit moment de maximale hoeveelheid water beschikbaar. Er is geen sprake van verzilting op een enkele locatie na.

Er zijn wel diverse waarnemingen van blauwalgen en op enkele locaties geldt een negatief zwemadvies. Voor meer informatie kunt u terecht op de website over zwemmen in natuurwater.

Maatregelen scheepvaart

Voor de scheepvaart geldt dat de diepte wel verminderd is in de grote rivieren: Rijkswaterstaat peilt de minst gepeilde diepte.

Droogtemonitor en Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling

Wanneer sprake is van bijzondere omstandigheden, zoals een langer durende droogte, zeer lage rivierafvoeren of mogelijke watertekorten, stelt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) een droogtemonitor op. Hierin wordt een landelijk beeld gegeven van de situatie, met aandacht voor regionale verschillen. De informatie is gebaseerd op gegevens van waterschappen, KNMI en Rijkswaterstaat. In een periode van daadwerkelijk bovenregionaal watertekort verschijnt de droogtemonitor elke 2 weken of vaker als dat nodig is.

Dagelijkse monitoring droogte

Rijkswaterstaat en de waterschappen monitoren dagelijks de situatie met het oog op eventuele problemen met droogte, watertekort of waterkwaliteit. Tijdens het droogteseizoen (jaarlijks van april tot oktober) gebeurt dit intensiever, omdat door het groeiseizoen en stijgende temperaturen de vraag naar water groot is en een grotere kans op watertekorten aanwezig is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat