Opening en vrijdag van Wereldhavendagen in het teken van jongeren

Foto: Ivo Ketelaar

Aanstaande vrijdag gaat de 41e editie van de Wereldhavendagen van start. De officiële opening vindt plaats op vrijdagochtend 10:00 uur aan de Holland Amerikakade, voor de Cruise Terminal.

De letterlijke ‘aftrap’ wordt verzorgd door de wereldberoemde Rotterdamse straatvoetballer en YouTube-persoonlijkheid Soufiane Touzani, in bijzijn van de Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb, Commandant Zeestrijdkrachten Rob Kramer en CEO van de Port of Rotterdam Allard Castelein. Gelijk na de aftrap verzorgen een aantal sleepboten van de Rotterdamse haven een ‘sleepbotenballet’ op het water.

Bezoekers die de opening willen bijwonen kunnen plaatsnemen op de grote tribune die op de Holland Amerikakade staat. Na de opening kunnen bezoekers terecht bij de kadeactiviteiten, demonstraties bewonderen of mee met een van de vele excursies van de Wereldhavendagen. De meeste programmaonderdelen zijn gratis, voor de excursies moeten wel kaarten worden gekocht. Kijk voor alle programmaonderdelen en aanschaf van kaarten op de website van de Wereldhavendagen.

Jongerendag

De opening van de Wereldhavendagen wordt eveneens bijgewoond door een groot aantal jongeren van diverse scholen uit het Rotterdamse basis-, voortgezet en hoger onderwijs. Traditioneel staat op de vrijdag de Expeditie Wereldhavendagen op het programma, een speciaal jongerenprogramma voor alle verschillende onderwijsniveaus.

Zo wordt er in het World Port Center op vrijdagochtend in samenwerking met Randstad een carrièreplein georganiseerd voor mbo-studenten, waar zij zich kunnen laten informeren over de carrièrekansen die de Rotterdamse haven zoal te bieden heeft. Scholieren uit het basis- en voorgezet onderwijs kunnen deelnemen aan diverse ‘expedities’, waarbij zij een kijkje kunnen nemen bij diverse bedrijven uit de haven.

Energize!

De Wereldhavendagen staat dit jaar in het teken van het thema ‘Energize!’. Als een van de grootste havens ter wereld wil Rotterdam een voortrekkersrol vervullen in de energietransitie. Ook jongeren spelen hierin, als de werknemers van de toekomst, een grote rol. Het thema staat dus ook tijdens de jongerendag op vrijdag veelal centraal.

Zo is er het Young Port Professionals Event, waarbij WO-studenten en young professionals samen met Rotterdamse bedrijven als Vopak, HyetSolar, Van Oord en het Havenbedrijf Rotterdam een toekomst met een CO2-neutrale industrie onderzoeken. Later op de dag kunnen mbo-, hbo- en WO-studenten terecht bij Heroes Of Innovation – Heineken Edition, een ‘collegetour’ met Jan Kempers, Manager Sustainable Development bij Heineken. De bierbrouwer verbond zich onlangs aan het programma ‘de Groene Corridor’, waarin één van de eerste groene en duurzame logistieke corridors van Europa wordt gerealiseerd.

Op vrijdagavond wordt de jongerendag traditioneel besloten met RTM Port Party in de Cruise Terminal, die voor de tiende keer wordt georganiseerd door de Jong Havenvereniging. De onderdelen van de jongerendag zijn veelal gratis. Aanmelden kan nog via de educatiepagina op de website van de Wereldhavendagen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Havenbedrijf Rotterdam