Eerste containers verladen via Flevokust Haven

Foto: Ivo Ketelaar

Nieuwe overslaghaven gedeeltelijk in gebruik genomen

Met het verladen van de eerste containers heeft CTU Flevokust vandaag de nieuwe overslaghaven bij Lelystad gedeeltelijk in gebruik genomen. De komende maanden wordt er nog hard gewerkt om het haventerrein van vijf hectare medio 2018 helemaal af te maken. Tegelijkertijd wordt het binnendijkse havengebonden industrieterrein bouwrijp gemaakt. De nieuwe haven versterkt de regionale economie en biedt volop ruimte om te ondernemen. Flevokust Haven heeft de potentie om een belangrijke schakel te worden in logistiek Nederland.

CTU bv, de containertak van de Theo Pouw Groep, heeft met het verladen van de eerste containers vandaag het eerste deel van 200 x 50 meter kade van Flevokust Haven in gebruik genomen. ‘Eigenlijk was Flevokust Haven al in bedrijf omdat we de overslag verzorgden via een tijdelijk locatie bij de Maxima-centrale. Met de ingebruikname van het haventerrein zijn we weer een stap dichter bij een efficiënte ontsluiting van de regio Flevoland via het water’, aldus Etienne Morriën, directeur van CTU bv. ‘Als terminalexploitant zien wij goede kansen hier. Met deze nieuwe regionale haven kunnen we vervoerders volop flexibiliteit bieden en meer snelheid bij het laden en lossen.’

Flevokust Haven

Flevokust Haven is een compleet nieuwe multimodale binnenhaven met overslagkade en een havengebonden binnendijks bedrijventerrein ten noorden van Lelystad. Door de centrale ligging vlakbij de A6, de vaarroute Amsterdam – Lemmer, vliegveld Amsterdam Lelystad Airport en de aanwezigheid van het spoor kan de haven zich ontwikkelen tot een belangrijke schakel in logistieke activiteiten. Bovendien ligt de haven midden in een groot agrarisch productiegebied waarvoor binnenvaart een prima alternatief voor vervoer over de weg kan zijn. Vervoer over water is schoner en vermindert de filedruk. De haven is geschikt voor op- en overslag van containers, projectlading en stukgoed.

Bouwwerkzaamheden op schema

Nadat ruim een jaar geleden gedeputeerde Appelman het laatste water uit de bouwput pompte, is er hard gewerkt aan het nieuwe haventerrein, de golfbreker en een vaargeul. Ter hoogte van Flevokust Haven is een kruispunt aangelegd op de IJsselmeerdijk. Het nieuwe kruispunt verbindt straks via de IJsselmeerdijk de binnen- en buitendijkse terreinen met elkaar. De komende maanden wordt de terreininrichting afgerond en naar verwachting zal medio 2018 de haven volledige operationeel zijn.

Binnendijks bedrijventerrein

Inmiddels wordt ook 7,4 hectare grond van het binnendijkse havengebonden industrieterrein bouwrijp gemaakt. Dit is een gedeelte van fase 1, dat in totaal bestaat uit 43 hectare. Op basis van de marktvraag wordt het resterende deel van het industrieterrein verder bouwrijp gemaakt. De werkzaamheden worden in het eerste kwartaal 2018 afgerond. De locatie is daarmee geschikt voor bebouwing. Flevokust Haven onderscheidt zich sterk in haar aanpak door ruime mogelijkheden in kaveloppervlakte, bouwhoogte, energie-teruglevering en milieuvoorschriften. Daarbij biedt Flevokust Haven kansen en ruimte voor agro-gerelateerde en bio-based activiteiten.

Samenwerking

Provincie Flevoland en de gemeente Lelystad werken samen aan de ontwikkeling van Flevokust Haven. De provincie realiseert de buitendijkse containerterminal en overslaghaven en de gemeente Lelystad het binnendijkse havengebonden industrieterrein. Het project is belangrijk voor de economische structuurversterking en de werkgelegenheid van Lelystad en de regio. ‘Met de realisatie van Flevokust Haven zijn we weer een stap dichter bij efficiënte ontsluiting van Flevoland via het water. Door de actieve verbinding tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen biedt Flevokust Haven bovendien volop ruimte aan nieuwe initiatieven’, aldus gedeputeerde Appelman.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Provincie Flevoland