Nederland herkozen in raad van internationale maritieme organisatie IMO

Foto: Ivo Ketelaar

Nederland is vrijdag 1 december 2017 in Londen herkozen als lid van de Raad van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO). Met deze herverkiezing voor de periode 2018-2019 heeft Nederland opnieuw een zetel verworven in het dagelijks bestuur van dit agentschap van de Verenigde Naties. De IMO is verantwoordelijk voor internationale regelgeving op het vlak van maritieme veiligheid, beveiliging en bescherming van het zeemilieu. Het komend jaar zal voor een belangrijk deel in het teken staan van de afspraken die gemaakt moeten worden over de reductie van de uitstoot van zeeschepen om de klimaatdoelen te halen.

De Raadszetel wordt de komende twee jaar bezet door functionarissen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De actieve rol die Nederland speelt in de IMO en het grote belang van onze maritieme sector en de zeehavens hebben bijgedragen aan de herverkiezing.

De Raad, die tweemaal per jaar bij elkaar komt, stuurt als een soort dagelijks bestuur de Internationale Maritieme Organisatie aan. Naast de Assemblee met alle lidstaten en de Raad bestaat IMO uit vijf commissies die werkzaam zijn op het gebied van maritieme veiligheid, beveiliging, milieu, facilitatie, technische samenwerking en wetgeving.

De Internationale Maritieme Organisatie is als onderdeel van de VN verantwoordelijk voor de wereldwijde regelgeving op het gebied van de zeescheepvaart. Op 1 december is tijdens de dertigste Algemene Vergadering uit de 172 landen die aangesloten zijn bij het IMO-Verdrag een nieuwe Raad van 40 landen gekozen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W)

Nederland herkozen in raad van internationale maritieme organisatie IMO | Infrasite