Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie: intensiever doorgaan

Foto: Ivo Ketelaar

Voor heel Nederland kijken naar de gevolgen van zware regen en daarover in gesprek gaan. Deze opgave van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie betekent dat gemeenten versneld doorgaan op de ingeslagen weg.

Op Prinsjesdag verscheen het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie gericht op de aanpak van wateroverlast, hittestress, droogte en overstromingen. Wat zijn de belangrijkste punten in het DPRA voor het stedelijk waterbeheer?

Ten eerste gaan gemeenten en waterschappen de kwetsbaarheid in beeld brengen met een gestandaardiseerde stresstest. De gemeenten en waterschappen zullen zelf opdracht geven voor het uitvoeren van de stresstest. De stresstest omvat zowel het stedelijk als landelijk gebied, is gericht op vitale en kwetsbare functies en heeft aandacht voor kwetsbaarheidversterkende ontwikkelingen zoals bodemdaling en veranderende grondwaterstand. De standaardisatie in de landelijke stresstest omvat tenminste de te gebruiken regenvalscenario’s. Meer over de Stresstest

Met de resultaten van de stresstest gaan gemeenten en waterschappen in gesprek met belanghebbenden. Het DPRA benoemt woningcorporaties, netwerkbeheerders en agrariërs, maar feitelijk betreft het alle bewoners en bedrijven en uiteraard ook gemeenteraden en waterschapsbesturen.

De volgende stap is het opstellen van uitvoeringsagenda’s die volgens het DPRA uiterlijk in 2020 gereed moeten zijn. Op koepelniveau wordt bovendien gesproken over de mogelijkheden om particulieren te helpen bij het afdekken van restrisico’s door verzekeraars en calamiteitenfonds(en).

Het DPRA moedigt aan om meekoppelkansen te benutten. Voor kennisdeling komt er het nieuwe Platform Samen klimaatbestendig en een stimuleringsprogramma. Voor het monitoren van de voortgang voert het Deltaprogramma in 2018 een nulmeting uit en verkent het Planbureau voor de Leefomgeving hoe je ruimtelijke adaptatie kunt monitoren. De veiligheidsregio’s gaan de stresstesten gebruiken voor hun aanpak van calamiteiten door extreme weersituaties. Tenslotte blijft de bestaande normering voor wateroverlast in stand. In het DPRA wordt niet vermeld welke normen het betreft.

Bekijk het Deltaprogramma 2018 en het daarin opgenomen Deltaplan Ruimtelijke adaptatie

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Stichting RIONED