Stuw Grave volledig hersteld

Foto: Ivo Ketelaar

Stuw Grave is hersteld en in de loop van deze maand weer volledig operationeel. De stuw kan dan het Maaswater weer 100% reguleren.

Het afgelopen half jaar is er hard gewerkt aan het herstel van stuw Grave, die op 29 december 2016 zwaar beschadigd raakte doordat een binnenvaartschip in dichte mist de stuw ramde. Rijkswaterstaat startte 10 januari met de bouw van de tijdelijke breuksteendam. Deze noodmaatregel zorgde er voor dat het waterpeil weer op niveau kwam waardoor scheepvaartverkeer tussen Sambeek en Grave weer mogelijk werd. Het was tevens de start van het definitieve herstel van de stuw.

Reparaties
Afgelopen half jaar zijn de beschadigde jukken en schuiven gedemonteerd en naar een werkplaats gebracht. Tegelijk met de reparatie en productie van nieuwe jukken en schuiven vonden er reparaties plaats van andere herstelbare onderdelen. Daarnaast is de bodembescherming bij de stuw versterkt en verlengd.

Hoogwater
Begin maart is er hoogwater geweest. Deze verhoogde waterafvoer heeft voor oeverafkalving gezorgd. Dit is direct hersteld, waarna de situatie stabiel gebleven is. In april is de betonnen constructie onder water uitgebreid gecontroleerd met (duik)inspecties en een droogzetkuip. In mei en juni heeft Rijkswaterstaat de 5 jukken (3 vakkundig gerepareerd en 2 volledig nieuwe) en 15 schuiven teruggeplaatst in de stuw. Na de terugplaatsing volgde een testperiode om te controleren of alles goed gemonteerd is en of de aansturing van de stuw weer goed functioneert.

Testperiode
De testperiode is onlangs succesvol afgerond. de stuw is zowel mechanisch als elektrotechnisch operationeel. Dit betekent dat stuw Grave zijn gebruikelijke functie weer kan vervullen en een start gemaakt wordt met het afbreken van de breuksteendam en het verwijderen van de tijdelijke bodemversterking achter de zuidelijke stuwopening. Dit gaat waarschijnlijk een kleine 2 weken in beslag nemen.

Op peil
Medio juli is de situatie bij stuw Grave weer als normaal. Zonder stuwen zou scheepvaart op de Maas niet mogelijk zijn en zou het waterpeil sterk wisselen. Vanwege het hoogteverschil in het Limburgse landschap en het feit dat de hoeveelheid water in de Maas sterk wisselt, wordt het waterpeil in de Maas in Limburg dagelijks kunstmatig op peil gehouden. Dit gebeurt door stuwen, waarmee Rijkswaterstaat het waterniveau in de Maas beheert en de rivier veilig en bevaarbaar houdt.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen op de projectpagina Aanvaring stuwcomplex Grave

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat