Dijkwerkersdag: Organisatie-overstijgend samenwerken en innovatie centraal

Foto: Ivo Ketelaar

Russell Shorto: ‘Water zit in het DNA van de Nederlanders’

Organisatie-overstijgend samenwerken, innovaties centraal en meer vakmensen aan het werk. Dat is nodig om niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten koploper te blijven in waterbouw. Dat stelt een ruime meerderheid van de 275 deelnemers aan het Dijkwerkerspanel van onderzoeksbureau GfK en het Hoogwaterbeschermingsprogramma, een alliantie van Rijkswaterstaat en de waterschappen. De resultaten werden gisteren besproken op de Landelijke Dijkwerkersdag in Utrecht, waar het Hoogwaterbeschermingsprogramma ruim 650 dijkwerkers, studenten en betrokkenen uit het hele land ontving. New York Times journalist Russell Shorto sloot de dag af met een lezing over de Nederlanders als watermanagers van de wereld.

De komende jaren staat Nederland voor de grootste dijkversterkingsopgave ooit. Maar liefst 1100 kilometer aan primaire dijken wordt versterkt voor de komende 50 tot 100 jaar. ‘Sinds dit jaar zijn in Nederland nieuwe waterveiligheidsnormen van kracht. Mede gezien de klimaatverandering is tempo maken belangrijk. Tijdens de Dijkwerkersdag staan we stil bij het belang van samenwerken, kennisdeling en de noodzaak van innovaties. Deze koers gaan we de komende jaren als programma sterker inzetten’, aldus Richard Jorissen van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

De dijkwerkers geven aan behoefte te hebben aan meer organisatie-overstijgend werken (63%), het stimuleren van innovaties in projecten (41%) en extra mensen aan het werk (41%).

Dijkwerkerslezing van Russell Shorto

Driekwart van de professionals vindt dat meer tijd en geld nodig zijn om Nederland koploper te houden als watermanagers van de wereld. Toch zal de positie van de Nederlanders wereldwijd sterk blijven, omdat ‘water in ons DNA zit’ (60%). Tijdens de Dijkwerkersdag gaf auteur en New York Times journalist Russell Shorto een lezing over dit thema. Shorto deelde een Amerikaanse visie op het Nederlandse landschap, de cultuur en het watermanagement en hoe deze drie aspecten met elkaar samenhangen. Het Amerikaanse individualisme zette hij naast het Nederlandse collectieve denken. Ten slotte weidde hij uit over het Nederlandse water DNA en onze concurrentiepositie in de wereld.

‘De Dijkwerkers’ als officiële community

Op de Dijkwerkersdag werd de nieuwe naam bekendgemaakt van de officiële netwerkcommunity. ‘Hiermee wordt ingezet op een nog sterkere verbinding tussen bedrijfsleven, kennisinstituten en overheid zodat kennis, ervaring en innovatie nog beter tot hun recht komen. Goed voorbeeld is het online platform, www.dijkwerkers.com, waarin voor het eerst vanuit deze drie sectoren open informatie gedeeld wordt’, aldus Richard Jorissen.

Dijkwerkerspanel

Het Hoogwaterbeschermingsprogramma houdt twee keer per jaar een peiling onder het Dijkwerkerspanel, dat bestaat uit 350 professionals die betrokken zijn bij dijkversterkingen in Nederland. Onderzoeksbureau GfK is verantwoordelijk voor het panel en het onderzoek. Meer informatie over het panel is te vinden op www.dijkwerkerspanel.nl.

Deltaplan waterveiligheid: samen werken aan een veiliger Nederland

Het landelijke Deltaplan Waterveiligheid (voorheen het Hoogwaterbeschermingsprogramma) is een samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de waterschappen. Omdat Nederland een ramp voor wil zijn, hanteren we strenge veiligheidsnormen voor onze dijken. Hierdoor staat het Deltaplan Waterveiligheid de komende jaren aan de lat voor de grootste dijkversterkingsoperatie ooit. Meer dan 1100 kilometer aan dijken en 256 sluizen en gemalen moeten tot 2028 worden aangepakt. Verspreid over 300 projecten in heel Nederland, langs de kust, de grote rivieren en meren. Het Deltaplan Waterveiligheid trekt voor deze dijkversterkingsoperatie 7,4 miljard euro uit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Hoogwaterbeschermingsprogramma