Rijkswaterstaat en gemeente Vlieland gaan samenwerken

Foto: Ivo Ketelaar

Rijkswaterstaat en gemeente Vlieland gaan samenwerken om de lokale waterkering in de jachthaven en de strandovergang bij de jachthaven op Vlieland aan te passen.

Hiervoor hebben directeur Mieke Attema van Rijkswaterstaat en burgemeester Tineke Schokker van gemeente Vlieland maandag 22 mei 2017 een samenwerkingsovereenkomst getekend.

In de komende periode gaat de gemeente de voorbereidingen voor de uitvoering van dit project treffen, waaronder het doen van natuuronderzoek en het uitzetten van de opdracht in de markt. Daarna zal de gemeente het project realiseren. De financiering van het project van ongeveer € 500.000 komt van Rijkswaterstaat. Mieke Attema, directeur Rijkswaterstaat, zegt over deze nieuwe stap in de samenwerking: ‘Mooi dat we met deze werkzaamheden het achterliggende gebied op het eiland ook in de toekomst beter kunnen beschermen tegen hoog water. En fantastisch dat onze projectpartner de gemeente Vlieland de uitvoering van de plannen wil realiseren.’ De werkzaamheden buiten starten in voorjaar 2018 en in november 2018 moet het werk klaar zijn. ‘Schouder aan schouder gaan voor veiligheid en in dit geval ook nog werk met werk maken, dat is het mooie aan deze samenwerking’, stelt burgemeester Tineke Schokker.

Geplande werkzaamheden
Vanaf het havenkantoor wordt het oude deel van de kering versterkt naar NAP +5 m tot aan de duinenrij. Hierdoor ontstaat er in de jachthaven een complete hoog waterkering, die het achterliggend bedrijventerrein moet gaan beschermen. De huidige coupure in de huidige, te lage dijk wordt ook verhoogd en in breedte aangepast aan het huidige verkeersaanbod. Ter hoogte van het Rijkswaterstaat-gebouw wordt de noodzakelijke verhoging doorzichtig, zodat het karakteristieke pand zelf goed zichtbaar blijft. Ten oosten van de woning wordt de toegangsweg verhoogd. De hinder die deze werkzaamheden veroorzaken gaat de gemeente in overleg met bewoners en gebruikers van de haven zo veel mogelijk beperken.

De huidige strandovergang voldoet niet goed bij hoog water. De duinen op die plaats zijn wel hoog en sterk genoeg. De nieuwe strandovergang wordt naar het noorden gedraaid en eindigt bij een strekdam en is daardoor ook bij hoog water te gebruiken. De strandovergang is momenteel eigendom van het Rijk en gaat in eigendom over naar de gemeente.

Rijkswaterstaat heeft dit plan begroot binnen het project verruiming primaire waterkering Vlieland en Terschelling. De kosten van deze werkzaamheden betaalt Rijkswaterstaat, maar het werk zelf wordt uitgevoerd door de gemeente Vlieland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat