Stuw Grave beschadigd door aanvaring

De stuw in de Maas bij Grave is donderdagavond 29 december omstreeks 19.30 uur door een aanvaring beschadigd. De scheepvaart tussen Grave en Sambeek en op het Maas-Waalkanaal is hierdoor gestremd. Rijkwaterstaat onderzoekt de precieze schade aan de stuw. Deze nadere inspectie vindt zaterdag plaats.

Uit onderzoek blijkt dat 5 schuiven van de stuw beschadigd zijn. Hierdoor loopt er water weg uit het stuwpand (deel van de rivier tussen 2 stuwen en/of sluizen) tussen Grave en Sambeek. Naar verwachting kan er zaterdag in de middag meer duidelijkheid worden gegeven over de mogelijke herstelwerkzaamheden en de duur daarvan. Er moet onder andere met camera’s onderwaterinspectie plaatsvinden. Vanmiddag is een helikopter de lucht ingegaan om de situatie en impact van het zakkend peil in het stuwpand Sambeek- Grave vast te leggen.

Waterstand

Het water is nu genivelleerd, wat betekent dat de waterstand tussen Grave en Sambeek lager is dan normaal. Het waterpeil is nu stabiel. Hierdoor kunnen oevers droogvallen. Het is niet veilig om daar nu te gaan wandelen of anderszins te recreëren.

Impact scheepvaart en wegverkeer

De Provinciale weg over de Thompsonbrug (N324) is aan het einde van de ochtend alsnog gestrooid en daarna opengesteld voor alle wegverkeer. De Maas tussen Grave en Sambeek en Het Maas-Waal kanaal tussen Heumen en Weurt blijven gestremd. Omleidingsroutes voor de scheepvaart lopen via Rotterdam en Antwerpen.

Aanvaring

De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de aanvaring. Als het schip vrijgegeven wordt door de politie, bekijken we wanneer en hoe precies we het schip kunnen laten verslepen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat