Waterinnovatieprijs 2016 uitgereikt

Op 17 november werden in de Rijtuigenloods in Amersfoort de winnaars van de Waterinnovatieprijs 2016 bekendgemaakt. Onder meer een dijk voor en door bewoners, een zoetwaterfabriek en een zandkastelenwedstrijd vielen in de prijzen bij de ‘Oscars van de watersector’.

De Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank reiken elk jaar de Waterinnovatieprijs uit aan innovatieve projecten die passen bij de taken van de waterschappen: waterveiligheid, schoon water, voldoende water en waterbewustzijn. Dit jaar waren er 160 inzendingen. Ruim 4.000 mensen stemden via Waterinnovatieprijs.nl voor de Publieksprijs, een record in de geschiedenis van de Waterinnovatieprijs.

Winnaars Waterinnovatieprijs 2016

Jury vol lof
Een deskundige jury onder leiding van Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, prees de winnaars vooral om hun omgevingsbewuste aanpak en oog voor duurzaamheid.

Lidewijde Ongering, juryvoorzitter Waterinnovatieprijs: “We reiken dit jaar voor het eerst ook een prijs uit in de categorie ‘Waterbewustzijn’. Een prijs voor initiatieven om het waterbewustzijn onder Nederlanders te vergroten. Dat is belangrijk: we hebben het in Nederland goed voor elkaar, maar waterveiligheid en voldoende zoet water zijn geen vanzelfsprekendheden. Je daar bewust van zijn, daar beginnen alle innovaties om de veiligste en slimste delta ter wereld te blijven mee.”

Versnellingstraject voor de winnaars
De winnaars van de Waterinnovatieprijs 2016 krijgen een versnellingstraject aangeboden, waarbij de wensen en behoeften voor de toekomst worden geïnventariseerd: hoe kan deze innovatie verder worden gebracht? Is er bijvoorbeeld behoefte aan een proeftuin, internationale uitrol of specifieke kennis op een onderdeel van de innovatie?

Een innovatiemakelaar helpt de winnaar in een traject van 9 maanden om zijn wens in vervulling te laten gaan. Dit traject wordt aangeboden door de Unie van Waterschappen, STOWA, de Topsector Water en het Valorisatie-programma Deltatechnologie & Water.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Unie van Waterschappen (UVW)