City Deal Klimaatadaptatie presenteert werkplan

De City Deal Klimaatadaptatie, gelanceerd op 9 maart 2016, presenteerde op 1 september 2016 in Den Haag het werkplan voor 2016-2017. Met nieuwe publieke partijen en samenwerkingspartners uit onderwijs en bedrijfsleven krijgt de samenwerking nog meer slagkracht. Het komende jaar staat in het teken van ontwikkelen van doorbraken op zes verschillende thema’s die variëren van het ondersteunen van maatschappelijke initiatieven tot internationale samenwerking in complexe stedelijke adaptatievraagstukken.

NWP trekt samen met gemeente Rotterdam een van de zes thema’s, namelijk Internationaal ondernemerschap: Versterken koploperschap. Ons doel is de koploperspositie van Nederland in Europa én de wereld te versterken met de nederlandse innovatieve aanpak van klimaatadaptieve steden als exportproduct. We kijken ook naar het mogelijke gebruikWe maken een ‘menukaart’ waarop te vinden is wat onze verschillende steden te bieden hebben. van Europese subsidies voor concrete pilotprojecten voor onze eigen steden en internationale samenwerking.

Gerichter aanbieden
We maken een ‘menukaart’ waarop te vinden is wat onze verschillende klimaatadaptieve steden te bieden hebben. De zogenaamde ‘Living Lab’. Dat levert niet alleen een mooie showcase op, het zorgt er ook voor dat vraag en aanbod beter bij elkaar komen. Internationale bezoekers kunnen heel gericht relevante informatie vinden en de juiste stakeholders kunnen met elkaar worden verbonden.

Internationale zichtbaarheid
Naast de ‘menukaart’ als eindproduct van dit project werken we aan een kalender, waar alle internationale evenementen op terug te vinden zijn die relevant zijn voor onze positionering en branding. Uiteraard nemen we ook deel aan internationale initiatieven, zoals de Internationale Waterambitie en het Climate Adaptation Partnership. Via deze initiatieven leren we van buitenlandse steden.

De publieke partijen die op 1 september aanwezig waren bbij de City Deal zijn: gemeenten Eindhoven, Breda en Amersfoort, de waterschappen Amstel, Gooi en Vecht en Vallei en Veluwe en de provincie Overijssel. Nieuwe samenwerkingspartners zijn Unesco-IHE, Hogeschool Amsterdam, Universiteit van Utrecht, Hanze Hogeschool en Branchevereniging voor Ondernemers in het Groen VHG.

De City Deal gaat functioneren als een open netwerkorganisatie, waarin experts en bestuurders samen optrekken in het verbeteren van de praktijkaanpak en identificeren van doorbraken en belemmeringen. Een strategiegroep van betrokken bestuurders en kritische denkers van buiten het netwerk helpt de steden met advies over betere regelgeving, financiering en governance.

Er zijn in het komende jaar weer volop podia waar de partners hun resultaten delen met andere steden en kennisinstellingen.

Voor meer informatie kunt u de publieksbrochure webversie downloaden of contact openemen met Edyta Wisniewska water and urban.

Meer informatie van de redactie
Lees op OpenbareRuimtesite.nl het bericht City Deal voor klimaatbestendige steden

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Netherlands Water Partnership (NWP)