Witteveen+Bos onderzoekt nieuwe haven Barranquilla, Colombia

Haven aan monding grootste rivier voor opslag en overslag bulk en containers

Ingenieurs- en adviesbureau Witteveen+Bos heeft van Royal Port S.A. opdracht gekregen voor het onderzoek naar een geheel nieuwe haven aan de monding van de Magdalena rivier, nabij de stad Barranquilla in Colombia. Middels de haalbaarheidsstudie wenst Royal Port de vereiste havenconcessie van rivierbeheerder Cormagdalena te verkrijgen. Er is behoefte aan extra capaciteit voor zowel maritieme overslag als overslag vanaf de rivier van natte- en droge bulkgoederen en containers. Ook moet de haven ruimte bieden voor opslag. Witteveen+Bos werkt in deze opdracht samen met onderaannemers MARIN (maritiem onderzoeksinstituut) en Antea Group Colombia.

De nieuwe haven moet in totaal 134 hectare groot worden en geschikt zijn voor zowel binnenvaartschepen als zeeschepen. In de eerste fase van het project voert Witteveen+Bos onderzoek uit naar de technische haalbaarheid, onderbouwd door hydrodynamische modellering en een simulatie om de nautische veiligheid van het plan aan te tonen. Na afronding van deze opdracht, naar verwachting in oktober 2016, volgt het detailontwerp van de haven. Experts van Witteveen+Bos op het gebied van masterplanning, hydraulische modellering en havenconstructies voeren deze opdracht deels vanuit Nederland en deels vanuit Colombia uit.

Barranquilla is als hoofdstad van het departement Atlántico een van de grootste steden van Colombia aan de Caribische Zee en een zeer belangrijke havenstad. De stad met 1,1 miljoen inwoners heeft op het moment nabij de monding van de rivier Magdalena nog geen haven; reden voor Royal Port S.A. om Witteveen+Bos de mogelijkheden voor een haven aan de oostelijke oever van de rivier te laten onderzoeken.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Witteveen+Bos