Nederland adviseert Chili over watermanagement en havens

Nederland en Chili gaan intensief samenwerken om zowel wateroverlast als watertekort tegen te gaan. Ook trekken de landen voor een deel samen op bij de uitbreiding van de Chileense havens en verbetering van de logistiek. Dat is de uitkomst van het bezoek van minister Koenders van Buitenlandse Zaken aan zijn Chileense collega Muñoz.

De Nederlandse watergezant Henk Ovink bezoekt Chili in augustus om een actieplan uit te werken. Nederland en Chili hebben allebei een lange kustlijn en een vergelijkbare relatie met water. ‘Nederlandse bedrijven behoren tot de wereldwijde top op het gebied van water, havenbouw en logistiek. Nederland denkt daarom graag met Chili mee’, aldus de minister in Santiago de Chile.

Chili heeft een druk en groeiend havenverkeer, maar het land kampt ook met overstromingen door noodweer en met tekorten voor de landbouw. Nederland heeft van de strijd tegen water geleerd en dit omgezet in kennis. Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen weten als geen ander hoe je water in je voordeel kunt gebruiken. ‘Hier liggen dus volop kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven en kennisinstellingen’, aldus Koenders. Nederland en Chili hebben daarom afspraken gemaakt om samen te werken op deze gebieden.

Documenten
Letter of Intent on cooperation in the Water and Water Resources sector

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken