Kustonderhoud strand Ameland-Midden

buis buizen pijpleidingen strand zand

Rijkswaterstaat start op vrijdag 11 september 2015 met het aanbrengen van zand op het strand van Ameland-Midden. Tussen raai 12.400 en raai 17.000 storten baggerschepen via een persleiding 1 miljoen kubieke meter zand op het strand. Hierdoor blijft Ameland de komende jaren weer goed beschermd tegen de zee.

De werkzaamheden duren tot in december en gaan dag en nacht, zeven dagen per week door. De start van de werkzaamheden is iets ten westen van de strandovergang van Buren. Tijdens de werkzaamheden kunt u op het strand en in zee recreëren. Het werkterrein op het strand is echter verboden gebied, vanwege gevaar voor drijfzand en rondrijdende bulldozers. Het werkterrein kan men passeren aan de duinzijde waar een pad wordt vrijgehouden. ’s Nachts zal de werklocatie worden verlicht zodat de veiligheid is gewaarborgd. Eventueel gemotoriseerd verkeer waaronder hulpdiensten zal gedurende de werkzaamheden niet worden gestremd. Watersporters moeten een veilige afstand houden tot het baggerschip. Bij de planning van de werkzaamheden is rekening met het jaarlijkse sportevenement – de Tri-Ambla – op Ameland.

Zand voor en op de kust
Onder invloed van de zee, wind en een stijgende zeespiegel verliest de kust terrein. Als we niets doen, dan schuift de kustlijn langzaam landwaarts op. Om te zorgen dat Ameland droge voeten houdt, onderhoudt Rijkswaterstaat de kust door regelmatig zand aan te brengen. In 2015 wordt er op en langs de Amelander kust op verschillende plaatsen ruim 5 miljoen m3 meter zand aangebracht.

Meerdere locaties
Eind juli werd het laatste zand op de strand van Noord-West Ameland aangebracht. In januari startte Rijkswaterstaat met het aanbrengen van 2 miljoen kubieke meter zand voor de kust bij Ameland-Midden, tussen paal 12 en paal 17. Ook deze suppletie werd op 30 augustus met succes afgesloten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat