Winnaars Nederlandse Bouwpluim 2015 laten kanteling in de bouw zien

Op vrijdag 12 juni zijn de winnaars van de Nederlandse Bouwpluim 2015 bekendgemaakt. In de sfeervolle ambiance van Kasteel de Haar is de top van de bouwsector samen gekomen om de samenwerkingssuccessen in de bouw te vieren. De winnende en genomineerde projecten en talenten zijn een voorbeeld voor anderen en laten zien dat er een kanteling gaande is in de wijze waarop opdrachtgevers en -nemers met elkaar samenwerken. ‘In veel gevallen levert dit mooie resultaten op, waar niet alleen de bouwsector profijt van heeft, maar vooral ook de burger als eindgebruiker’, aldus juryvoorzitter mr. drs. L.C. Brinkman.

Volgens bestuurssecretaris ir. I.J. de Boer zit de winst met name in het voortraject van een bouwproject: ‘Opdrachtgevers moeten in deze fase meer openstaan voor ideeën vanuit marktpartijen vanwege hun enorme deskundigheid. Als de ketenpartners samen tot nieuwe inzichten komen, kan dit leiden tot meer kwaliteit voor ons geld.’ Volgens Maxime Verhagen, voorzitter Bouwend Nederland, zijn we al goed op weg: ‘We zijn beter gaan samenwerken en innoveren en hebben meer oog voor beleving van de klant en bewoner.’ En dat laten de winnaars van de Nederlandse Bouwpluim 2015 zien.

Samenwerking a.s.r. en bouwcombinatie Archimedes is beloond

In de categorie Burger- en Utiliteitsbouw heeft de renovatie van het a.s.r. hoofdkantoor de prijs in de wacht gesleept. Het project is een samenwerking tussen a.s.r. en bouwcombinatie Archimedes (Ballast Nedam en Kuijpers Installaties). Door gelijk met elkaar om tafel te gaan als er problemen dreigen te ontstaan, zorgen opdrachtgever en opdrachtnemer samen voor een succesvolle renovatie. Het inschakelen van pre-mediators en een effectief communicatieapparaat spelen daarin een belangrijke rol. Naast de renovatie van het a.s.r. hoofdkantoor waren Nieuwbouw Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam en Waterfront Harderwijk ook genomineerd.

Ruimte voor de Waal wint Nederlandse Bouwpluim

In de categorie Grond-, Weg- en Waterbouw is Ruimte voor de Waal de gelukkige winnaar. Het Ruimte voor de Rivier-project is een samenwerking tussen gemeente Nijmegen en bouwcombinatie i-Lent, bestaande uit Dura Vermeer Divisie Infra BV en Ploegam BV. Het samenspel is volgens de jury een voorbeeld voor anderen. Er is tijdens de uitvoering veel energie gestoken in de ‘zachte’ kant van het project, door onder andere gebruik te maken van ‘Insights’ profielen en Bouwreflectie. Andere genomineerden in deze categorie waren de OV Terminal Arnhem, Verdieping/verbreding rijksweg A4 en Sluiskiltunnel Terneuzen.

Arjan Oudenes gewaardeerd als ‘talentvolle vernieuwer’

In de categorie Talentvolle Vernieuwer heeft Arjan Oudenes de Nederlandse Bouwpluim in ontvangst genomen. Arjan is senior werkvoorbereider bij J.P. van Eesteren en was de spin in het web van de Markthal Rotterdam. De jury heeft veel bewondering voor de wijze waarop hij het team bij elkaar heeft gehouden en gemotiveerd. Hij zet in op ieders eigen talenten en probeert problemen altijd voor te zijn. Ook Jeroen ter Meer, specialist duurzaamheid bij ProRail, en Dirk-Jan Zwemmer, projectmanager bij Boskalis Nederland B.V, waren genomineerd.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Stichting Nederlandse Bouwpluim