Tweede Julianasluis in Gouda geopend

Vandaag is de tweede Julianasluis in Gouda feestelijk geopend. Met een druk op de knop opende Jaap Smit, Commissaris van de Koning van Zuid-Holland, de nieuwe sluisdeuren en -brug.

Vervolgens passeerde, onder luid gejuich van de toeschouwers, een parade van schepen als eerste de nieuwe sluis. "Hier is schitterend werk geleverd, een project om trots op te zijn," aldus Jaap Smit. Naar verwachting wordt de nieuwe sluis eind juli 2014 volledig in gebruik genomen.

De afgelopen 2 jaar heeft aannemer Van Hattum en Blankevoort, onderdeel van VolkerWessels, hard gewerkt aan de realisatie van de nieuwe sluis. Met deze tweede sluis kunnen de beroeps- en recreatievaart van elkaar worden gescheiden, wat veiliger is. Ook biedt de tweede sluis meer bedrijfszekerheid; als 1 sluis in storing of onderhoud is, kan de andere sluis worden gebruikt. Tegelijkertijd is het Sluiseiland opnieuw ingericht, met onder andere nieuwe wegen, fiets- en wandelpaden en een zonneweide. Ook speeltuin De Korte Akkeren is opgeknapt.

Binnen budget

De Commissaris van de Koning noemt de realisatie van de sluis een knap staaltje werk: "Er is gemaakt wat we wilden hebben met een paar innovatieve toepassingen: een bellenscherm tegen ijsvorming en een klimaatsysteem met aardwarmte voor het bedieningshuis. En dat ook nog eens binnen het gestelde budget. Bovendien moest de eerste, monumentale, sluis al die tijd wel in gebruik blijven. Ook moest het sluiseiland bereikbaar blijven voor het verkeer."

Kortere wachttijden

De keuze om naast het luxe jacht van Feadship historische schepen als eerste door de sluis te laten gaan, toont volgens burgemeester Milo Schoenmaker de historische band van Gouda met het water en de nieuwe wereld van nu. "Een moderne wereld vraagt om kortere wachttijden bij de sluis en grote efficiënte schepen. Als burgemeester ben ik trots op het historische maar ook op nieuwe ontwikkelingen zoals de tweede Julianasluis die vandaag werd geopend."

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Provincie Zuid-Holland