Rijkswaterstaat plaatst uitkijkpunt project verbreding Wilhelminakanaal

Vanwege de grote belangstelling van omwonenden en geïnteresseerden heeft Rijkswaterstaat een uitkijkpunt geplaatst bij het project verbreding Wilhelminakanaal in Tilburg.

Vanaf het uitkijkpunt verbreding Wilhelminakanaal aan de Dongensekanaaldijk in Tilburg heb je goed zicht op de werkzaamheden aan de nieuwe sluis III.

Vanaf dit punt is de verbreding van het kanaal en de bouw van de nieuwe sluis III goed en veilig te volgen. Het uitkijkpunt is gevestigd aan de Dongensekanaaldijk en is alle dagen vrij toegankelijk voor publiek.

Uitkijkpunt

Het uitkijkpunt is te bereiken via een stalen trap. Vanaf zo’n 6 meter hoogte biedt het uitzicht op het werk van het project verbreding Wilhelminakanaal. Zo is op dit moment de bouw van de nieuwe sluis III te volgen. Later is vanaf het punt de verbreding en verdieping van het kanaal rondom de sluis goed zichtbaar. Op de aangebrachte reling zijn panelen gemonteerd met informatie over het project. Het betreden van het uitkijkpunt is op eigen risico.

Project verbreding Wilhelminakanaal

Het Wilhelminakanaal bij Tilburg wordt over een lengte van bijna 5 kilometer breder en dieper gemaakt. Ook worden de huidige sluizen II en III vervangen door één nieuwe sluis, worden nieuwe damwanden aangebracht en natuurvriendelijke oevers aangelegd. Verder komt er een zwaaikom waar klasse IV-schepen kunnen keren. Rijkswaterstaat werkt zo samen met gemeente Tilburg en provincie Noord-Brabant aan een beter bevaarbaar Wilhelminakanaal. Een breder en dieper kanaal leidt tot een duurzamer en beter bereikbaar Brabant over water.

Na de verbreding kunnen grotere schepen (klasse IV-schepen) door het Wilhelminakanaal in Tilburg varen. Dit betekent minder vrachtverkeer op de weg, minder files en minder uitstoot van CO2 en fijnstof. De verruiming van het kanaal schept ook kansen voor de Brabantse economie. Veel bedrijven maken voor de aan- en afvoer van goederen steeds vaker gebruik van de Brabantse kanalen. In 2016 is het Wilhelminakanaal klaar voor klasse IV-schepen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat