Proef met sneller schutten bij Volkeraksluizen

Foto: Ivo Ketelaar

Rijkswaterstaat start bij Europa’s grootste en drukste sluizencomplex een proef om het schutproces voor de beroepsvaart te versnellen.

Hiervoor wordt van 13 tot met 16 mei een extra schuif in de sluisdeuren van één van de kolken van de Volkeraksluizen gemaakt. Het doel van de proef is te onderzoeken of met deze snelle, slimme aanpassing van de sluis de wachttijd voor schepen met enkele minuten kan worden verkort, waardoor er meer schepen in minder tijd kunnen passeren. Tijdens de werkzaamheden kan de beroepsvaart gebruik maken van de andere twee sluiskolken.

Snelle, slimme maatregelen

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft op basis van een verkenning naar capaciteitsuitbreiding van de Volkeraksluizen in 2013 besloten het schutproces van de drie bestaande sluiskolken voor de beroepsvaart te versnellen. Voordat alle sluiskolken van een extra wateropening worden voorzien, voert Rijkswaterstaat een proef uit om het effect van deze aanpassing te onderzoeken. Rond de zomer verwacht Rijkswaterstaat de uitkomsten van de proef te kunnen presenteren. Indien de resultaten van de proef positief zijn kunnen in 2015 de andere kolken worden aangepast.

Volkeraksluizen

De Volkeraksluizen liggen tussen het Volkerak en het Hollandsch Diep en vormen een cruciaal onderdeel van de Schelde-Rijnverbinding tussen Rotterdam en Antwerpen. Het is het grootste en drukste sluizencomplex van Europa voor de binnenvaart, met drie sluiskolken voor de beroepsvaart en één recreatiesluis.

Meer informatie

Meer informatie is te verkrijgen via het gratis informatienummer van Rijkswaterstaat 0800 – 8002 (ma t/m zo van 06.00 tot 22.30 uur).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat