Stremming sluiskolk Prinses Beatrixsluis Nieuwegein van 3 t/m 10 september

Rijkswaterstaat voert van 3 t/m 10 september werkzaamheden uit aan de Prinses Beatrixsluizen. Er wordt een sluisdeur vervangen. Schippers kunnen op de hoogte blijven van de actuele wachttijden door gebruik te maken van de gratis sms-dienst die Rijkswaterstaat hiervoor heeft ingesteld.

Stremming kolk

Tijdens de werkzaamheden is de oostelijke sluiskolk gestremd. Dit kan zorgen voor extra wachttijden bij de Beatrixsluis. Scheepvaart kan tussen 6.00 en 22.00 uur eventueel omvaren via het Merwedekanaal (Koninginnensluis – Zuidersluis) of via Wijk bij Duurstede (Irenesluis).

Gratis sms-dienst en mobiele website/Twitter

Schippers kunnen op de hoogte blijven van de actuele wachttijden door gebruik te maken van de gratis sms-dienst. Tussen 3 en 10 september 2011 kunnen schippers zich hiervoor aanmelden door een sms met ‘RWS Beatrix’ te sturen naar 1008. Hierna ontvangen zij zes keer ieder uur automatisch een gratis sms-bericht met de actuele wachttijden bij de Prinses Beatrixsluizen, maar ook bij de sluizen op de alternatieve routes: het Merwedekanaal (Koninginnensluis en Zuidersluis) en via Wijk bij Duurstede (Irenesluis). In december j.l. werd bleek deze dienst bij vorige werkzaamheden hier zeer succesvol.

Schippers kunnen daarnaast vanaf 3 september de actuele wachttijden opvragen op de mobiele website m.rws.nl. Daarop is ook te lezen of de wachttijden oplopen of juist afnemen. Ook op de Twitter-pagina twitter.com/Beatrixsluis worden de wachttijden aangegeven.

Werkzaamheden en meer stremmingen

Het komende jaar vervangt Rijkswaterstaat alle vier de hefdeuren. De deuren zijn zo oud als de sluis zelf (uit 1938) en hebben tussen 1986 en 1990 voor het laatst een opknapbeurt gehad. Om onverwachte storingen voor de scheepvaart te voorkomen is onderhoud nu nodig. De evenwichtkabels worden vervangen door nieuwe. Deur en kabels kunnen er dan weer 20 jaar tegen.

Als eerste is de deur aan de Lekzijde van de oostelijke sluiskolk aan de beurt. Deze sluisdeur wordt volgens de planning op 5 september verwijderd en een dag later wordt een deur (de huidige reservedeur) teruggezet. De reservedeur is al gerenoveerd. De weg te halen sluisdeur wordt elders opgeknapt en keert in december terug om de volgende deur te vervangen. Dit gebeurt met alle vier de deuren en de laatste deur komt uiteindelijk terug als nieuwe reservedeur.

Na de eerste stremmingsperiode van 3 t/m 10 september gebeurt dit (data onder voorbehoud) ook van: 10 t/m 17 december 2011, 21 t/m 28 april 2012 en 15 t/m 22 september 2012.

Meer informatie

Meer informatie over de werkzaamheden is beschikbaar via het gratis Landelijke Informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-8002 en op www.vananaarbeter.nl.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat